טיול מים אל ים - אב ובן

User: amirs, Last Modified: June 15, 2024


בחודש אפריל 2019 ערכתי טיול מים אל ים, מאכזיב עד הכנרת, יחד עם בני בן ה- 14.5. במקור התכוונו לערוך את הטיול כחלק משנת בר המצווה, אולם בשל אילוצים שונים דחינו אותו בשנה.

ים אל ים הוא אחד ממסלולי הטיול הקלאסיים של ישראל. אורכו כ- 70 ק”מ והוא נמשך 3 ימי הליכה מאומצים או 4 ימי הליכה רגועים יותר. בדרך כלל מתחילים אותו בצדו המערבי, בחוף הים התיכון בסמוך לגן הלאומי אכזיב, ומסיימים בצד מזרח באחד מחופי הכנרת באזור קיבוץ גינוסר. המסלול עובר לאורכו של נחל כזיב, מטפס להר מירון ויורד בנחל מירון ואחריו בנחל עמוד אל הכנרת. ברובו הוא איננו קשה או מאתגר במיוחד להליכה, אולם יש בו כמה קטעים קשים יותר כגון העלייה לאבירים, הטיפוס להר מירון והמקטע של נחל עמוד עליון.

העונות המומלצות לטיול הן האביב (במיוחד אחרי חורף גשום כמו שהיה השנה !) והסתיו, כשמזג האוויר נוח ואינו חם מדיי או לחלופין רטוב. כדאי להימנע מעונות השיא, כגון חול המועד פסח וסוכות, בזמן שחלקים מהשביל גדושים במטיילים ובחניכי תנועות הנוער.

כמה פעמים רציתם לצאת לטיול וחיפשתם משהו מיוחד, מעבר למסלולים הסטנדרטיים ולאטרקציות המוכרות ?

מתכננים טיול ורוצים להפוך אותו למשהו ייחודי, מעניין ושונה? מחפשים מתנה מיוחדת ליום הולדת, יום נישואין, בר/בת מצווה, או כל אירוע משמח אחר ?

לחצו כאן לחוויית טיול ייחודית למטייל העצמאי

אפשר למצוא באינטרנט ובמקורות נוספים מידע רב על הטיול בנוגע לתכנון המסלול, תוואי ההליכה, הכנות נדרשות, מקומות לינה אפשריים, נקודות למילוי מים, ועוד – למשל:

1. “ים אל ים – טיול מחוף אכזיב לחופי הכנרת” באתר טיולי:

https://www.tiuli.com/tracks/157/%D7%99%D7%9D-%D7%90%D7%9C-%D7%99%D7%9D-%D7%98%D7%99%D7%95%D7%9C-%D7%9E%D7%97%D7%95%D7%A3-%D7%90%D7%9B%D7%96%D7%99%D7%91-%D7%9C%D7%97%D7%95%D7%A4%D7%99-%D7%94%D7%9B%D7%A0%D7%A8%D7%AA

2. קבוצת הפייסבוק “טרק ישראלי – ים אל ים sea to sea yam el yam”:

https://www.facebook.com/groups/1410651302545169

3. קבוצת הפייסבוק “ים אל ים – הכל על היום הראשון”:

https://www.facebook.com/groups/965421900262029

4. הספר “שבילים ארוכים בישראל” מאת יעקב סער ויגיל הנקין – המכונה גם “המדריך האדום”.

לכן אנסה שלא לחזור על מה שכבר ניתן למצוא במקומות אחרים, אלא לתת כמה המלצות וטיפים שיכולים להיות רלוונטיים לטיול עם בני נוער (או ילדים).

תכנון הטיול

שתי ההחלטות העיקריות שמשפיעות על הטיול בשלב התכנון הן:

1. משך הזמן – 3 או 4 ימים. אפשר אמנם לסיים את הטיול ב- 3 ימים, אבל ימי ההליכה הופכים לארוכים וקשים יותר (כ- 25 ק”מ ביום) ולדעתי הטיול נהיה לחוץ מדיי – יש פחות זמן לעצור למנוחות, ליהנות מהאתרים בדרך ובאופן כללי לטייל ברוגע. אם אתם מטיילים עם בני נוער (ולדעתי – גם בלי קשר), אני ממליץ לערוך את הטיול במשך 4 ימים. צריך לקחת בחשבון כ- 7-8 שעות הליכה ביום כולל מנוחה, תלוי בקצב שלכם ובכמות ההפסקות.

2. אופי הטיול – לינה בשטח או לינה במקומות “מסודרים”. לינה בשטח הופכת את הטיול ל- Rough יותר ומחייבת היערכות שונה מבחינת כמות הציוד שיש לסחוב, אוכל, מים, וכדו’. אנחנו החלטנו מראש שאנחנו רוצים לישון בחדרים עם מקלחת במקום בשקי שינה בחניוני הלילה, אבל זה כמובן עניין של העדפה וסגנון. במקור חשבתי לישון בלילה הראשון באבירים, בלילה השני בבי”ס שדה הר מירון ובלילה השלישי בצפת, אולם הסתבר לי שבי”ס שדה הר מירון נמצא כעת בשיפוצים וסגר את שעריו עד להודעה חדשה, מה שהיה מחייב הקפצה למקום לינה כלשהו באזור שאינו נמצא ממש על המסלול. בסופו של דבר החלטנו להתמקם באבירים לכל הלילות – בצימר של שי כהן שמנהל את חאן אבירים. שי מספק גם שירותי הקפצה (בתשלום נוסף) לנקודות שונות לאורך המסלול בהתאם לצורך, מה שהפך את ההיערכות לנוחה מאוד מבחינתנו – הגענו עם הרכב הפרטי לאבירים, אחסנו את הציוד והאוכל בצימר וטיילנו עם תיקי יום בלבד. בסיכומו של דבר, אם אתם מחפשים דרך נוחה יותר לערוך את הטיול – אני ממליץ על כך בחום.

דף הפייסבוק של חאן אבירים:

https://www.facebook.com/khaanabirim

הגענו לאבירים בערב לפני היום הראשון של הטיול, החלוקה שלנו לימים הייתה:

1. יום ראשון: הקפצה בבוקר לאכזיב וסיום באבירים.

2. יום שני: התחלה באבירים והקפצה בסוף היום חזרה מחורבת חממה.

3. יום שלישי: הקפצה בבוקר לחורבת חממה ובסוף היום חזרה מעין כובס.

4. יום רביעי: הקפצה בבוקר לנחל שכווי (על כך בהמשך) ובסוף היום חזרה מהכנרת.

היה חשוב לנו לצעוד את המסלול ממש לכל אורכו, ולכן התחלנו כל יום בדיוק בנקודה שבה סיימנו את קודמו. החלק הראשון של הטיול, מאכזיב עד לעין חרדלית, עובר בין מטעי בננות ולאורכו של כביש. אין במקטע זה שום דבר יפה או מיוחד ורבים מוותרים עליו ומתחילים את המסלול בעין חרדלית, אבל כפי שאמרנו לעצמנו – אם לא נלך אותו הרי שעשינו “עין חרדלית אל ים” ולא “ים אל ים” 🙂 מאותה סיבה סיימנו את הטיול בחוף הכנרת ולא בסוף המקטע של נחל עמוד תחתון.

היערכות לטיול

טיול של 4 ימים רצופים מחייב כושר סביר ויכולת הליכה טובה. אם אינכם מורגלים בהליכות ארוכות – במיוחד בני הנוער, כדאי שלא לקום בוקר אחד ולהתחיל לצעוד אלא לערוך כמה טיולים מקדימים. מעבר להכנה הפיזית והמנטלית, מיוחד במה שקשור לסחיבת תיקים כבדים, הדבר יאפשר לכם להעריך את קצב ההליכה הממוצע שלכם, לתכנן נכון את כמות האוכל והמים, וכדו’.

אנחנו ערכנו 5 טיולי הכנה בחודשים שקדמו לטיול עצמו. פרט להנאה מהטיולים הנוספים הללו, הדבר אפשר לנו להגיע לטיול מוכנים היטב והוא לא היה לנו קשה מדיי. מכיוון שטיילנו לבדנו (פרט למקרה אחד, בו הצטרפו חברים נוספים) חיפשתי מסלולים מעגליים ברמת קושי עולה, הטיולים שערכנו היו:

1. נחל קינה – כ- 10 ק”מ:

https://www.tiuli.com/tracks/131/%D7%A0%D7%97%D7%9C-%D7%A7%D7%99%D7%A0%D7%94

מסלול נהדר בסמוך לערד.

2. הר מירון (המסלול המעגלי למיטיבי לכת) – כ- 16 ק”מ:

https://www.tiuli.com/tracks/51/%D7%A9%D7%9E%D7%95%D7%A8%D7%AA-%D7%94%D7%A8-%D7%9E%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%9F

מסלול הכנה מצוין, מכיוון שחלקו עובר בתוואי של ים אל ים.

3. הר ארדון ופרסת נקרות – כ- 21 ק”מ.

מסלול מרהיב בנופיו של מכתש רמון, כולל עלייה קשה וירידה תלולה מהר ארדון בתחילת הטיול.

4. נחל דולב – כ- 10 ק”מ:

https://www.tiuli.com/tracks/125/%D7%A0%D7%97%D7%9C-%D7%93%D7%95%D7%9C%D7%91-%D7%95%D7%A2%D7%99%D7%9F-%D7%A4%D7%99%D7%A8%D7%99%D7%9D

מסלול קצר ויפה באזור בית שמש.

5. המקטע של קיבוץ יגור עד חניון נחל אורן בשביל ישראל – כ- 21 ק”מ:

https://www.tiuli.com/tracks/250/%D7%A7%D7%98%D7%A2-%D7%9E%D7%A1%D7%A4%D7%A8-11-%D7%9E%D7%A7%D7%99%D7%91%D7%95%D7%A5-%D7%99%D7%92%D7%95%D7%A8-%D7%9C%D7%A2%D7%99%D7%9F-%D7%94%D7%95%D7%93

קטע נהדר בשביל ישראל, מתחיל בטיפוס קשה מקיבוץ יגור אל הכרמל ומסתיים בירידה תלולה אל חניון נחל אורן. גם זה טיול הכנה מצוין מכיוון שהוא קשה יותר מכל אחד מהימים של ים אל ים בנפרד – כך שהוא יכול לתת לכם מושג לגבי רמת הקושי הצפויה (בנטרול המרכיב של ההליכה המצטברת כמובן). צריך לקחת בחשבון שזהו מסלול קווי ולא מעגלי, ולכן יש להתארגן עם שתי מכוניות או לחילופין לתפוס טרמפ או לעשות הקפצה עם מונית מנקודת הסיום חזרה לנקודת ההתחלה (כפי שאנחנו עשינו).

את טיולים 4 ו- 5 ערכנו יום אחרי יום.

המסלול של ים אל ים מסומן היטב לכל אורכו בסימון שבילים וקל למעקב בשטח. אפשר להיעזר במפת סימון שבילים מספר 2 – הגליל העליון, או באפליקציית עמוד ענן (שימו לב שהמסלול מסומן בה בקו צהוב מקווקו).

אתר עמוד ענן:

https://amudanan.co.il

מומלץ מאוד להוריד את האפליקציה של עמוד ענן לטלפון הסלולרי ולנווט באמצעותה במהלך הטיול במידת הצורך. אפשר גם לתכנן את מסלול ההליכה מראש באמצעות האתר ולאחר מכן לשמור אותו, כך שהוא נגיש גם מתוך האפליקציה במהלך הטיול. אגב – אם אתם רוצים לתכנן את המסלול מראש על גבי המפה, אני גיליתי שיותר נוח לעשות זאת דווקא באתר Israel Hiking – מכיוון שהוא מחבר באופן אוטומטי בין שתי נקודות שאתם מסמנים בהתאם לתוואי השבילים ולא בקו אווירי ישר. בצורה כזו אפשר לתכנן את המסלול ב- Israel Hiking, לקבל אומדן מדויק לגבי האורך והתוואי, להוריד את המסלול כקובץ gpx ואז לטעון אותו לתוך עמוד ענן.

אתר Israel Hiking:

https://israelhiking.osm.org.il

מבחינת הציוד הנדרש לטיול – אין לי הרבה מה להרחיב מעבר למה שמופיע במקורות המידע האחרים. חשוב כמובן להצטייד בנעלי הליכה טובות שאתם כבר מורגלים אליהם (לא לטייל עם נעליים חדשות…) וכמו כן בסנדלים או בנעליים להליכה במים – במיוחד עבור הימים הראשון והרביעי בטיול. פרט לכך נדרשים כל שאר הדברים הרגילים – כובעים, תכשירי הגנה נגד השמש, מים בכמות מספקת – לפחות 5 ליטר לאדם ליום, אוכל, וכדו’. אנחנו לקחנו בכל יום סנדוויצ’ים, חטיפים ופירות, ולארוחות צהרים שימורי טונה, שימורי תירס וקבנוס. אם אתם משתמשים בטלפון הסלולרי לניווט, כדאי גם לקחת מטען נייד.

במידה שאתם מתכוונים ללון בשטח נדרשת כמובן היערכות נוספת – שקי שינה, אוכל לארוחות הערב, גזייה לבישול, וכדו’.

המלצה חשובה כדי למנוע התכווצויות שרירים, יבלות ושפשפות – ללכת בקצב נוח, לא מהיר מדיי, ולעשות הרבה מתיחות לפני, תוך כדי ואחרי ההליכה 🙂

מסלול הטיול

תיאור מפורט של המסלול והאתרים לאורכו מופיע במקורות המידע האחרים, ולכן אסתפק בציון כמה דגשים כלליים לגבי כל אחד מהימים.

1. יום ראשון – מאכזיב לאבירים

היום הראשון קל יחסית ברובו להליכה, פרט לטיפוס אל אבירים בחלקו האחרון.

המסלול מתחיל ממש בסמוך לגן הלאומי אכזיב, בצמוד לאנדרטת “יד לי”ד” לזכר לוחמי הפלמ”ח שנפלו במקום בליל הגשרים, ונמשך לאורכו של נחל כזיב. חלקו הראשון של המסלול מאכזיב עד עין חרדלית הוא כאמור בגדר “הליכה מנהלתית”, אבל הכרחי אם רוצים לעשות את הטיול במלואו.

אפשר לעשות אתנחתא ולטפס בעלייה תלולה לביקור במבצר המונפורט – אנחנו ויתרנו (היינו בו כבר בעבר).

2. יום שני – מאבירים לחורבת חממה

המסלול מעט ארוך, אבל לא קשה במיוחד להליכה – ברובו ירידות ועליות מתונות. בסופו יש עלייה קצרה לחורבת חממה.

ביציאה מאבירים בתחילת היום עקבנו אחרי המסלול שמופיע ב- “עמוד ענן” – קראתי שיש מסלול נוסף לא רשמי בסימון צהוב שעוקף את אבירים מדרום ומתחבר לשביל בהמשך ואמור להיות קצר ויפה יותר, אבל לא הבנתי היכן בדיוק הוא נמצא.

המקטע מגשר אלקוש עד לעין חותם מקסים, במיוחד כשיש הרבה מים.

3. יום שלישי – מחורבת חממה לעין כובס

השביל מטפס מחורבת חממה להר מירון, ולאחר מכן יורד אל גשר אלקוש – משם הוא ממשיך בתוואי של נחל מירון ולאחר מכן נחל עמוד אל בריכות שכווי ובהמשך עד לעלייה לעין כובס.

משביל הפסגה בראשו של הר מירון נשקף נוף מרהיב של האזור כולו, אולם ביום שבו טיילנו היה אובך והראות הייתה מוגבלת ביותר.

4. יום רביעי – מעין כובס לכנרת

בחלוקה המקובלת ל- 4 ימים, היום השלישי מסתיים בעין כובס. חלקו התחתון של הטיפוס מנחל עמוד לעין כובס תלול למדיי, למרות שהוא אינו ארוך, אבל כשאנחנו טיפסנו זרם בו בשל הגשמים המרובים מעין “נחל” קטן ממש בתוואי ההליכה – מה שהפך את הצעידה לבוצית וחלקלקה מאוד. היה נראה לנו שהירידה מעין כובס בבוקר היום הרביעי חזרה למסלול תהיה מסוכנת מדיי ולכן ירדנו דרך נחל שכווי, שמתחבר מכביש 89 בשביל ירוק לבריכות שכווי. עם זאת, גם הירידה דרך נחל שכווי אינה נוחה במיוחד והמעקף מחזיר מעט אחורה במסלול ומוסיף כ- 4 ק”מ ליום האחרון. לכן, אם יש בעיה לטפס או לרדת חזרה מעין כובס כפי שהיה לנו, אני ממליץ לשקול לסיים את היום השלישי בבריכות שכווי, לצאת אל הכניסה לשמורת נחל עמוד, ולחזור דרכה בבוקר היום הרביעי.

המקטע של נחל עמוד עליון הוא היחידי שמאתגר מעט מבחינת ההליכה לאורך הטיול כולו. השביל מטפס גבוה מעל לנחל ומחייב מעבר בסולמות ויתדות, מה שיכול להיות בעייתי עבור ילדים קטנים או מי שסובל מפחד גבהים.

נחל עמוד תחתון היה עבורנו החלק המייגע ביותר בטיול – לא מבחינה פיזית אלא מכיוון שההליכה בו מעט חדגונית ואינה נוחה – חלק מהשביל עובר על גבי חלוקי נחל בתוך המים, ואנחנו היינו כבר עייפים ורצינו שהמסלול ייגמר 🙂

תכננו כאמור לסיים ממש בכנרת. אחרי שהגענו לעמוד המפורסם בקצהו של נחל עמוד תחתון צעדנו לפי המסלול המסומן ב- “עמוד ענן”, אבל גילינו שגדת הכנרת אליה מגיעים בצורה כזו אינה נוחה לגישה, ובנוסף לכך בשל החורף הגשום האזור כולו הוצף והפך למעין ביצה לא נעימה ושורצת יתושים. לכן אני ממליץ למי שמעוניין להגיע לכנרת למשוך עוד קצת ולהגיע לאזור גינוסר או לאחד מהחופים הדרומיים יותר.

לסיכום

היה לנו טיול נהדר שנזכור תמיד. המסלול מרהיב ועובר בכמה מהאזורים היפים ביותר בגליל המערבי, במיוחד אחרי חורף גשום כשהטבע “מתפוצץ” בכל צבעי הקשת.

אם אתם מחפשים חוויה מאתגרת ומגבשת עם ילדיכם – אני ממליץ מאוד.

במהלך הטיול צילמנו תמונות עוקבות של המסלול ולאחר מכן ערכתי אותן לסרטון שמראה את הדרך כולה – מקצה לקצה, ניתן לצפות בו כאן:

https://www.youtube.com/watch?v=cMnIDRCMKKM

כמה פעמים רציתם לצאת לטיול וחיפשתם משהו מיוחד, מעבר למסלולים הסטנדרטיים ולאטרקציות המוכרות ?

מתכננים טיול ורוצים להפוך אותו למשהו ייחודי, מעניין ושונה? מחפשים מתנה מיוחדת ליום הולדת, יום נישואין, בר/בת מצווה, או כל אירוע משמח אחר ?

לחצו כאן לחוויית טיול ייחודית למטייל העצמאי

אם אתם מתכננים טיול דומה ויש לכם שאלות – אתם מוזמנים, אפשר לפנות אליי גם באימייל maaqsa@hotmail.com.

טיול מהנה !

עמיר.


Tags:

טיולים


Persons:

No persons to show.

Leave a Comment:

Next story by user amirs