טיול משפחתי בווייטנאם

User: amirs, Last Modified: June 15, 2024


בחודש יולי 2017 ערכנו טיול משפחתי של כשלושה שבועות בווייטנאם עם שלושת ילדינו בני 16, 13 ו- 5. הביקור בווייטנאם היה חלקו הראשון של הטיול שלנו, בחלק השני טיילנו במשך כשלושה וחצי שבועות נוספים ביפן (על הטיול שלנו ביפן אפשר לקרוא כאן: טיול משפחתי ביפן).

ווייטנאם היא מדינה יפה ומרתקת. היא הזכירה לי מבחינות רבות את תאילנד בה טיילנו לפני מספר שנים – הנופים והמראות, התושבים, סוגי האטרקציות, האוכל, ועוד. עם זאת חשוב לציין כי תאילנד מפותחת ומתויירת הרבה יותר מאשר ווייטנאם – לטוב ולרע. ווייטנאם היא במידה רבה מדינת עולם שלישי והטיול בה הוא יותר Rough ופחות נוח ומפנק מאשר בתאילנד. מצד שני היא עדיין אותנטית והרבה פחות ממוסחרת.

כמה פעמים רציתם לצאת לטיול וחיפשתם משהו מיוחד, מעבר למסלולים הסטנדרטיים ולאטרקציות המוכרות ?

מתכננים טיול ורוצים להפוך אותו למשהו ייחודי, מעניין ושונה? מחפשים מתנה מיוחדת ליום הולדת, יום נישואין, בר/בת מצווה, או כל אירוע משמח אחר ?

לחצו כאן לחוויית טיול ייחודית למטייל העצמאי

ווייטנאם הופכת להיות יעד פופולרי לטיול בקרב משפחות. הטיול בה במסגרת משפחתית אינו בהכרח קל, ולכן לא הייתי ממליץ עליה כיעד לטיול משפחתי ראשון. לעומת זאת אם כבר ערכתם כמה טיולים משפחתיים ביעדים אחרים, ובמיוחד אם טיילתם בתאילנד ואהבתם אותה, הרי שווייטנאם היא יעד נהדר לטיול משפחתי נוסף במזרח.

ההיסטוריה של ווייטנאם במאה השנים האחרונות עגומה ורצופה בקשיים ומאבקים. באמצע המאה ה- 19 השתלטה צרפת על ווייטנאם, קמבודיה ולאוס של ימינו וייסדה באזור את הקולוניה “הודו-סין”. כבר בתחילתה של המאה ה- 20 החלו הווייטנאמים להיאבק בצרפתים, אשר דיכאו את ההתקוממויות ביד קשה ובאכזריות רבה. במהלך מלחמת העולם השנייה כבשו היפנים את ווייטנאם. עם תום המלחמה היא חזרה להיות תחת שלטון צרפתי, אולם הוייט מין – ארגון השחרור הקומוניסטי בראשותו של Ho Chi Minh שנוסד במקור כדי להיאבק בכובשים היפנים, פתח בלחימה עיקשת והצליח לבסוף בשנת 1954 לשחרר את צפון ווייטנאם ולהכריז על עצמאותה. בחלקה הדרומי של המדינה הוקמה הרפובליקה של דרום ווייטנאם. בשלב זה הפכה ווייטנאם לכלי משחק במסגרת המאבק הבין-גושי של המלחמה הקרה. כחלק מניסיונה של ארצות הברית לבלום את התפשטות הקומוניזם בעולם היא החלה לשלוח יועצים לצבא דרום ווייטנאם, כדי לסייע לו במאבק בקומוניסטים בצפון המדינה. המעורבות האמריקאית גדלה במהירות, עד שלקראת סוף שנות ה- 60 לחמו בווייטנאם מאות אלפי חיילים אמריקאים. בניגוד לכל הסיכויים הצליחו הווייטנאמים לעמוד בפני המעצמה החזקה בעולם, באמצעות מלחמת גרילה עיקשת והקרבה עילאית. בתחילת שנות ה- 70 עזבו האמריקאים את ווייטנאם, אולם מחיר הניצחון הווייטנאמי היה יקר – במהלך המלחמה הקשה נהרגו מיליוני ווייטנאמים וחלקים נרחבים של המדינה נחרבו. לאחר ניצחונו של הצפון אוחדה המדינה תחת השלטון הקומוניסטי, שניסה ללא הצלחה לשקם את הריסות המלחמה. רק בתחילת שנות ה- 90, עם קריסתו של הגוש הקומוניסטי, החלה ווייטנאם להיפתח למערב ולאפשר צמיחה ופיתוח. כיום שורר במדינה שילוב מוזר ומעניין בין שלטון יחיד של המפלגה הקומוניסטית ובין כלכלה חופשית יחסית – כמעט קפיטליסטית, בדומה לסין.

ווייטנאם הולכת ומשתנה בקצב מהיר. באזורים מסוימים, כגון רצועת החוף היפה שמשתרעת בין Hue לבין Hoi An, יכולנו ממש לראות זאת קורה לנגד עינינו – בדמות שורת מלונות ה- Resort הענקיים והמפוארים שהולכים ונבנים זה לצד זה. אין לי ספק שבעוד כמה שנים ווייטנאם תשתנה ותיראה אחרת לגמרי, כך שכדאי להספיק ולבקר בה כעת עוד לפני שהדבר קורה.

תכנון הטיול

ווייטנאם היא מדינה ארוכה וצרה. שלושת מוקדי הטיול בה הם הצפון, המרכז והדרום. אפשר לטייל בכולם כמונו, או להתמקד באזור או אזורים מסוימים בלבד – בהתאם למשך הזמן העומד לרשותכם ולמספר המעברים שאתם רוצים לעשות בין האזורים השונים.

מניסיוננו המצטבר, יש פרמטר אחד שמשפיע באופן מהותי על האופי של טיול משפחתי – האם הוא מתבצע עם רכב צמוד או לא. הדרך הנוחה והמועדפת בדרך כלל לטייל עם ילדים היא באמצעות רכב שכור. רכב מאפשר גמישות מרבית, מקל על סחיבת המטען, ובעיקר – מאפשר לילדים לנוח ולאגור כוחות במהלך הנסיעות. הטיול בווייטנאם אינו מתבצע ברכב שכור, ולכן יש לעבור בין מוקדי הטיול השונים באמצעות טיסות פנים או רכבות – אולם מדובר על נסיעות רכבת ארוכות (לעיתים נסיעות לילה) בתנאים בסיסיים ופשוטים יחסית – מה שבדרך כלל פחות מתאים למשפחה עם ילדים.

מועד הטיול שלנו נקבע בהתאם לחופשת הקיץ ולחופש הגדול, ולכן לא הייתה לנו גמישות. באופן עקרוני הקיץ איננו המועד המועדף לטיול בווייטנאם מבחינת מזג האוויר – בתקופה זו חם ולח מאוד, ומכיוון שזו עונת הטייפונים יכול להיות גם סוער וגשום. מזג האוויר אכן לא שיחק לטובתנו בתחילתו של הטיול… בצפון ובמרכז היה חם ובמיוחד לח מאוד – עד כדי כך שבחלק מהימים היה לנו ממש קשה לטייל. במהלך הטיול ב- Sapa והכפרים בצפון היו כמה ימים גשומים, אבל בהמשך כשירדנו דרומה מזג האוויר השתפר. עם זאת אפשר בהחלט לטייל בווייטנאם גם בקיץ, צריך רק להיות מוכנים לכך מראש.

מכיוון שטיילנו כאמור במסגרת משפחתית עם ילדים, כולל פעוטה בת חמש, ערכנו טיול “מפונק” יחסית – לנו במלונות טובים ברמה של 4 כוכבים שזכו לדירוגים גבוהים (פה ושם גם במלונות 3 כוכבים), עברנו בין מוקדי הטיול באמצעות טיסות פנים ולא בנסיעות ארוכות ברכבות או באוטובוסים המקומיים, וערכנו את רוב הטיולים במסגרת פרטית עם מדריך ונהג ולא כחלק מקבוצה גדולה. העלות אמנם גבוהה יותר, אבל היתרון המרכזי של טיול פרטי הוא שאפשר לתכנן אותו בדיוק בהתאם למה שמעניין אתכם, ובעיקר – להתנהל בקצב שלכם מבלי שאתם תלויים במטיילים אחרים והם בכם (הילדים רעבים, צריכים לשירותים, וכדו’). בנוסף לכך, אם מתפתחת דינמיקה טובה עם המדריכים אפשר ללמוד מהם המון – היו לנו כמה שיחות מעניינות מאוד עם כמה מהם על ווייטנאם, והם גם התעניינו מאוד בישראל. בערים הגדולות העדפנו לטייל באופן עצמאי והתניידנו באמצעות מוניות.

אפשר כמובן לערוך את הטיול בצורה שהיא “Rough” יותר – לישון במלונות פשוטים, להתנייד ברכבות ואוטובוסים ולבקר בחלק מהאתרים בצורה עצמאית או בקבוצות גדולות יותר – העלות תהיה אמנם נמוכה יותר (לעיתים משמעותית) אבל מכיוון שבאזורים רבים בווייטנאם התנאים והתשתית התיירותית עדיין אינם מפותחים – אני חושב שזה פחות מתאים לטיול משפחתי.

מטיילים רבים מעדיפים שלא לתכנן את הטיול בעצמם אלא לרכוש “חבילה לנוסע העצמאי” הכוללת ליווי של מדריכים מקומיים, סיורים, פעילויות, העברות, לינה וכדו’, דרך חברת תיירות בארץ או סוכן מקומי בווייטנאם – יש שמות של כמה סוכנים כאלה שעוברים בין המטיילים הישראלים. הסוכנים מציעים בדרך כלל מסלול קבוע בו ניתן לבצע שינויים והתאמות בהתאם למשך הזמן העומד לרשותכם ולהעדפותיכם. זוהי אמנם הדרך הפשוטה והנוחה ביותר לערוך את הטיול, אבל אנחנו מעדיפים לתכנן ולטייל באופן עצמאי ולכן זה פחות מתאים במקרה שלנו. אפשרות אחרת, שרבים ממליצים עליה, היא לא לסגור שום דבר מראש אלא להגיע לווייטנאם ולהזמין הכל במקום. באופן עקרוני אין שום בעיה לעשות זאת – ניתן להזמין סיורים, הדרכות, פעילויות, כרטיסי טיסה ורכבות, לינה, וכדו’ בסוכנויות התיירות הרבות שתמצאו בקלות בבתי המלון או בערים השונות. אני החלטתי לשלב בין השתיים – לתכנן ולטייל באופן עצמאי אבל להזמין מראש מספר “חבילות תיור” פרטיות של יום עד שלושה ימים לחלק מהיעדים דרך סוכן מקומי, מהסיבות הבאות:

א. הטיול קצוב ומוגבל בזמן, אני מעדיף להקדיש את הזמן לטייל במקום לעסוק בתכנונים ובמנהלות תוך כדי הטיול.

ב. בטיול משפחתי קשה יותר “לזרום” ולהתנהל תוך כדי תנועה מאשר בטיול תרמילאים או טיול בזוג. לעיתים קשה יותר להזמין פעילויות או למצוא מקום לינה פנוי כשמדובר על כמה אנשים, במיוחד מעכשיו לעכשיו, ולכן עדיף שלא להמר – בעיקר ביעדים הפופולריים יותר.

ג. אפשר להסתובב בין כמה סוכנויות תיירות מקומיות בווייטנאם כדי להשוות הצעות, ובנוסף לקרוא חוות דעת באתרים שונים באינטרנט. עדיין, קשה לדעת באמת מה איכות השירות שתקבלו, וכמו כן יש לזכור כי סוכנים רבים עוסקים בעצם רק בתיווך ולא מספקים את השירות בעצמם. אני חושב שעדיף להזמין סיורים, הדרכות ופעילויות מסוכנות שעליה קיבלתם חוות דעת והמלצות ממקור ראשון – כלומר אנשים שאתם מכירים בעצמכם.

ד. חלק מהפעילויות והסיורים בווייטנאם נערכים בכל מקרה בצורה מאורגנת ומודרכת בחבילות תיור, כמו לדוגמא השיט ב- Ha Long Bay, ולכן אין סיבה לדעתי שלא לבדוק ולהשוות בנחת ולהזמין מראש.

ה. סוכן מקומי טוב יכול לעזור בתכנון הטיול באופן כללי, וכמו כן להיות כתובת במקרה של בעיה או תקלה תוך כדי הטיול.

את הסיורים וההדרכות הזמנתי אצל סוכן תיירות מקומי עליו קיבלתי המלצה מחברים שטיילו באמצעותו בווייטנאם קודם לכם, שמו Giang Quoc מסוכנות ACB. אני יכול להמליץ עליו בחום – הוא נתן לי עצות כלליות טובות, היה זמין ונגיש בצורה יוצאת דופן ובשורה התחתונה היינו מרוצים מאוד מהסיורים ומהמדריכים שהזמנו דרכו. אפשר ליצור איתו קשר בטלפון 84-978-753810+ ובכתובת אימייל acbtravel2008@gmail.com.

המסלול המקובל לטיול בווייטנאם, בהנחה שאתם מתכננים לבקר בכל המדינה, הוא להתחיל בבירה Hanoi בצפון ולסיים ב- Ho Chi Minh City (שמה הקומוניסטי של Saigon) בדרום, או להיפך – אפשר לטייל בשני הכיוונים. אנחנו התחלנו ב- Hanoi וסיימנו ב- Ho Chi Minh City, אבל בדיעבד אני חושב שעדיף לערוך את הטיול בכיוון ההפוך – Ho Chi Minh City היא עיר גדולה, מפותחת ומערבית הרבה יותר מאשר Hanoi ולכן הנחיתה בה קלה ו- “רכה” יותר (באופן כללי אזור דרום ווייטנאם מפותח יותר מאשר צפונה). מסלול כזה מאפשר גם להשאיר חלק מה- Highlights של הטיול, ובראשם Ha Long Bay, לסוף – בבחינת “הדובדבן שעל הקצפת”.

מסלול הטיול

תכנית הטיול שלנו בחלוקה לפי ימים ויעדים:

יום תיאור לינה
1 נחיתה ב- Hanoi בשעות הערב Hanoi
2 Hanoi, רכבת לילה מ- Hanoi ל- Sapa רכבת
3 Sapa Sapa
4 Sapa Sapa
5 Sapa, חזרה ל- Hanoi בוואן Hanoi
6 נסיעה ל- Ha Long Bay, שיט ב- Ha Long Bay ספינה
7 המשך שיט ב- Ha Long Bay, חזרה ל- Hanoi Hanoi
8 טיסה מ- Hanoi ל- Hue, Hue Hue
9 טיול יום מ- Hue ל- Hoi An Hoi An
10 Hoi An Hoi An
11 Hoi An Hoi An
12 Hoi An Hoi An
13 טיסה מ- Da Nang ל- Nha Trang, Nha Trang Nha Trang
14 פארק מים Vinpearl ב- Nha Trang Nha Trang
15 נסיעה ל- Dalat, Dalat Dalat
16 טיול יום באזור Dalat Dalat
17 טיסה ל- Ho Chi Minh City, Ho Chi Minh City Ho Chi Minh City
18 טיול יום ל- Cao Dai ומנהרות Cu Chi Ho Chi Minh City
19 נסיעה ל- Mekong Delta, Mekong Delta Can Tho
20 Mekong Delta, חזרה ל- Ho Chi Minh City Ho Chi Minh City
21 טיסה מ- Ho Chi Minh City ל- Tokyo

מסלול מפורט

יום 1

נחתנו ב- Hanoi בשעות אחר הצהרים המאוחרות. נאלצנו להמתין יותר משעה כדי לקבל את הויזה בשדה התעופה משום שהיה תור די ארוך, בסופו של דבר יצאנו מהשדה והגענו למלון שנמצא ברובע העתיק של Hanoi– היישר אל לב הבלגן 😊

בערב יצאנו לשוטט במרכזה הצפוף והעמוס של Hanoi השוכן סביב אגם Hoan Kiem – הרובע העתיק מורכב משתי וערב של רחובות צרים, חנויות, מסעדות, דוכני מזון ובעיקר – המון אנשים וטוסטוסים. מרכזה של Hanoiאמנם מאוד אותנטי, ציורי ותוסס, אבל צריך לקחת בחשבון שחוויית הנחיתה היישר אל תוך הצפיפות, הרעש, החום והלחות יכולה להציף את החושים ולהיות מעט מהממת – לטוב ולרע…

שוק הלילה ב- Hanoi

אכלנו ארוחת ערב ראשונה בטיול במסעדה ווייטנאמית סמוכה למלון ולאחר מכן שוטטנו ברובע העתיק ובשוק הלילה – בסוף השבוע האזור סביב האגם נסגר לתנועה והופך למדרחוב גדול. ערכנו כמה קניות ואפילו נשנשנו מעט בכמה דוכני מזון – אנחנו אוהבים מאוד אוכל אסיאתי, ובלי קשר חלק משמעותי מבחינתנו בכל טיול הוא לטעום ולנסות את האוכל המקומי. חשוב כמובן להיזהר ולשים לב, הן במסעדות ובמיוחד בדוכני הרחוב – לא כדאי לאכול במקומות שנראים מלוכלכים או שאין בהם הרבה אנשים, ובכל מקרה מומלץ להימנע ממאכלים נאים שלא בושלו או טוגנו ומאוכל שעמד הרבה זמן. עם זאת אין סיבה להימנע לגמרי מהמסעדות המקומיות ומדוכני המזון ברחוב – בהנחה ששומרים על היגיון בריא ועל כללי זהירות בסיסיים. גילינו גם בפעם הראשונה את הקפה הווייטנאמי הקר אליו “התמכרנו” במהלך הטיול – מסתבר שווייטנאם היא מעצמת קפה עולמית. הקפה הקר מוגש בווייטנאם כשהוא חזק מאוד וממותק בחלב מרוכז – מעדן של ממש.

את הלילה הראשון ב- Hanoi בילינו במלון Hanoi Emerald Waters Hotel & Spa שנמצא בלב הרובע העתיק. קיבלנו שני חדרים ענקיים ומפוארים ששכנו זה לצד זה בקצה מסדרון – באמצעות סגירת דלת חיצונית הם הפכו ליחידה משפחתית גדולה ועצמאית.

יום 2

את היום הקדשנו לטיול בכמה מאתריה המרכזיים של Hanoi. התחלנו במוזיאון Ho Chi Minh, מנהיגה של ווייטנאם שנחשב לאבי האומה. אפשר לבקר גם במאוזוליאום של Ho Chi Minh בו מוצגת גופתו החנוטה, אבל אנחנו לא הספקנו – הוא פתוח רק בימים מסוימים ונסגר בשעה מוקדמת יחסית בבוקר. המשכנו ל- One Pillar Pagoda ומשם ל- Temple of Literature – מקדש יפה ועתיק ששימש במשך מאות שנים ללימוד ונחשב לאוניברסיטה הראשונה של ווייטנאם.

Temple of Literature ב- Hanoi

לאחר מכן ביקרנו במוזיאון כלא Hoa Lo הידוע לשמצה, המכונה גם Hanoi Hilton. בית הסוהר שימש לכליאתם של לוחמי חופש ווייטנאמיים בתנאים קשים בתקופה השלטון הצרפתי, ולאחר מכן גם של טייסים וחיילים אמריקאים שנפלו בשבי במהלך מלחמת ווייטנאם.

חצר בכלא Hoa Lo

במהלך היום התניידנו בתוך העיר באמצעות מוניות – כדאי להקפיד לעלות רק על מוניות מורשות, בשלב מסוים עלינו (בדיעבד) על מונית “פרטית” והנהג ניסה לגבות מאתנו תעריף מופרז – ללא הצלחה כמובן.

ברחובות Hanoi

אחר הצהרים שבנו למרכז העיר ושוטטנו בסבך הרחובות הצפופים של הרובע העתיק, לאחר מכן חזרנו למלון להתארגנות לפני נסיעת הלילה ברכבת – הזמנתי מראש חדר לכמה שעות בתוספת תשלום כדי שנוכל להתקלח ולנוח מעט.

בשלושת הימים הבאים טיילנו באזור Sapa בצפון ווייטנאם במסגרת חבילה אותה הזמנתי דרך סוכן התיירות המקומי Giang, אשר כללה גם נסיעה ברכבת לילה מ- Hanoi. יש כמה סוגים של רכבות וקרונות ברמות אבזור שונות, אני הזמנתי שני תאים צמודים ברכבת Orient Express שמדורגת ברמה של 3 כוכבים. בכל תא היו שתי מיטות קומותיים – כלומר מקום לארבעה נוסעים (התאים היו פרטיים, רק עבורנו).

אכלנו ארוחת ערב טעימה במסעדת Noodles ווייטנאמית סמוכה למלון, ולאחר מכן הגיע Giang וליווה אותנו אל תחנת הרכבת. הנסיעה הייתה בהחלט חוויה, בעיקר עבור הילדים – התאים היו נוחים יחסית והצלחנו אפילו לישון חלק מהזמן. הרכבת הגיעה בשעת בוקר מוקדמת אל העיירה Lao Cai המרוחקת כ- 40 קילומטרים מ- Sapa, בה פגשנו את המדריך והנהג שליוו אותנו במהלך שלושת הימים הקרובים.

יום 3

לאחר שירדנו מהרכבת אכלנו ארוחת בוקר במסעדה מקומית ועצרנו לתצפית על מעבר הגבול בין ווייטנאם לסין.

הגבול בין ווייטנאם לסין

המשכנו בנסיעה אל שוק Bac Ha – אחד מהשווקים הגדולים והידועים ביותר בצפון ווייטנאם. השוק מתקיים בימי ראשון בלבד ומשמש את תושבי הכפרים השונים באזור, למרות שמבקרים בו לא מעט תיירים הוא שומר עדיין על מידה רבה של אותנטיות. השוק מורכב ממתחמים שונים – בגדים, מלאכת יד ומזכרות, ירקות ופירות, בשר, דגים, בעלי חיים – כולל שוורים גדולים, וכדו’. השוק היה ססגוני, צבעוני, הומה ומרהיב – אחד היפים שראינו, ואני ממליץ מאוד לבקר בו.

שוק Bac Ha

לאחר הביקור בשוק המשכנו לאחד הכפרים באזור, בו ערכנו טיול ברגל ובעגלה רתומה לבאפלו בנוף הירוק והיפה של שדות האורז וההרים מסביב – מאוד תיירותי אמנם, אבל עדיין מעביר את האווירה.

נוף כפרי ב- Sapa

מהכפר נסענו ל- Sapa. אכלנו ארוחת ערב במסעדה ווייטנאמית סמוכה למלון שהייתה סבירה אך לא יותר מכך – פרט למנה מעולה של ברווז צלוי בדבש…

את שני הלילות ב- Sapa בילינו במלון Sapa Dragon כחלק מהחבילה שהזמנו – קיבלנו שני חדרים צמודים, אחד לזוג ואחד לשלושה. המלון מדורג כאחד מהטובים ב- Sapa והוא אכן היה מצוין, החיסרון היחיד שלו הוא המיקום – מעט מחוץ למרכז העיירה על צלע של גבעה.

יום 4

הטיול באזור Sapa מבוסס בעיקר על ביקור בכפרים של שבטי ההרים השונים המתגוררים סביבה, כל שבט עם הלבוש והמנהגים הייחודיים שלו, ועל הטבע היפהפה של אזור הצפון – הרים, שדות אורז, טראסות, מפלים, שבילי הליכה, וכדו’.

במהלך הלילה נפתחו ארובות השמיים ובבוקר התעוררנו למזג אוויר שונה לגמרי – גשם, ערפל וקור. אחרי ארוחת בוקר טובה במלון נפגשנו עם המדריך, אולם בגלל מזג האוויר נאלצנו לשנות את התוכניות. במקור היינו אמורים לבקר בכמה כפרים ואתרים הסמוכים ל- Sapa, אך בשל הגשם החליט המדריך לקחת אותנו לכפר של בני שבט ה- Red Dzao שהוא מכיר באופן אישי – הכפר מרוחק יותר מ- Sapa ובדרך כלל לא מגיעים אליו תיירים רבים. בדיעבד השינוי היה מוצלח – נסענו בדרך יפה שהתפתלה בין הרים ושדות אורז אל הכפר, בדרך נתקלנו בכמה “מפלונים” והצפות של הכביש שנגרמו בשל הגשם החזק שירד במהלך הלילה.

נוף הררי ב- Sapa ומפל “ספונטני”

הכפר אכן נראה מאוד אותנטי ולא מתוייר – היינו המבקרים היחידים בו. שוטטנו בין שביליו, פטפטנו מעט (בתיווכו של המדריך) עם כמה מהתושבים, נכנסנו למספר בתים וקיבלנו הסבר על האופן שבו המקומיים חיים ומייצרים מוצרים שונים, כגון נייר אורז, יין, חפצי אומנות מסורתיים, וכדו’.

כפר שבט ה- Red Dzao

הכנת נייר אורז

גברי הכפר קולעים גדר בצוותא

לאחר שחזרנו ל- Sapa אכלנו ארוחת ערב טובה במסעדה איטלקית במרכז העיירה – Sapa היא עיירת מטיילים ויש בה מגוון רחב של מסעדות מסוגים שונים.

יום 5

בבוקר התברר לנו שמזג האוויר השתפר מעט. אחרי שאכלנו ארוחת בוקר ופינינו את החדרים במלון יצאנו לטיול בכפר Cat Cat של בני שבט ה- Black Hmong. צעדנו בדרך שירדה מהכפר אל מפל Cat Cat המרשים, לאורכו של השביל פזורים דוכני מזכרות, אוכל ושתייה. הדרך והנופים היו יפים, אבל הכפר והאזור סביבו הרבה יותר ממוסחרים ומתויירים מאשר הכפר שבו ביקרנו ביום הקודם.

נופים בכפר Cat Cat

בדרך נתקלנו בטקס אזכרה מקומי שערכו התושבים לאחד מאנשי הכפר שנפטר – המשתתפים שוחטים באפלו, צולים את בשרו ועורכים סעודה חגיגית.

טקס אזכרה לנפטר

אחרי שהגענו למפל צפינו במופע פולקלור מקומי שהתקיים באולם סמוך, ולאחר מכן חזרנו ל- Sapa לארוחת צהרים מצוינת במסעדה ווייטנאמית. נפרדנו מהמדריך ויצאנו בנסיעה שנמשכה כ- 5 שעות בוואן-לימוזינה חזרה ל- Hanoi. בסיכומו של דבר הצלחנו להתרשם מהיופי והייחוד של Sapa והכפרים סביבה, למרות שנאלצנו לוותר על חלק מהאתרים שתוכננו במקור בשל מזג האוויר.

את הלילה בילינו במלון Oriental Suites Hotel & Spa, שנמצא ממש על שוק הלילה של Hanoi. המלון היה מצוין, גם כאן קיבלנו שני חדרים מחוברים שהיו גדולים ומפנקים אפילו יותר מאשר המלון הקודם. הזמנתי את אותו מלון גם ללילה שבו חזרנו מהשיט ב- Ha Long Bay, כך שיכולנו להשאיר את רוב המטען במלון ולצאת לשיט רק עם מזוודה גדולה אחת לכולנו.

יום 6

במהלך היומיים הבאים ערכנו שייט ב- Ha Long Bay – אחד מאתרי התיירות היפים, הפופולריים והמפורסמים ביותר בווייטנאם.

נופי Ha Long Bay

יש המון חבילות תיור של לילה אחד או של שני לילות ב- Ha Long Bay. החבילות דומות זו לזו וכוללות הסעה הלוך ושוב מ- Hanoi, לינה על גבי הספינה, ארוחות מלאות ופעילויות שונות כגון ביקור במערת נטיפים, שייט בקייקים, וכדו’. ההבדל העיקרי בין החבילות השונות הוא הרמה והדירוג של הספינות – מה שבא כמובן לידי ביטוי גם במחיר. אנחנו החלטנו להסתפק בחבילה של לילה אחד – אבל צריך לקחת בחשבון שהנסיעה הלוך ושוב מ-Hanoi נמשכת כ- 4-5 שעות לכל כיוון כך שבמסגרת טיול של יומיים נמצאים על הספינה עצמה רק כ- 24 שעות. הספינה שבה בחרנו נקראת Silver Sea Cruise והיא מדורגת ברמה של 4 כוכבים. קיבלנו שני תאים ששכנו זה מול זה – אחד לזוג ואחד לשלושה. הספינה הייתה מצוינת – התאים הפתיעו לטובה בגודל ובנוחות, הארוחות היו מעולות והצוות היה חייכן, אדיב ומקצועי. למרות שהיינו מאוד מרוצים, בדיעבד הייתי בוחר בספינה ברמה גבוהה אף יותר – התוספת בעלות אינה גבוהה יחסית ואפשר ממש להתפנק בחלק הזה של הטיול.

אחרי ארוחת בוקר טובה במלון ב- Hanoi אספה אותנו ההסעה ויצאנו אל Ha Long Bay. עלינו על הספינה, קיבלנו את החדרים, אכלנו ארוחת צהרים מצוינת והתחלנו לשוט בנופים המרהיבים והדרמטיים של המפרץ הירוק בו פזורים מאות איים סלעיים ומיוערים בגדלים שונים. ירדנו לאחד מהאיים וטיפסנו בשביל התלול שהוביל אל פסגתו, ממנה נשקף נוף פנורמי נהדר מאופק לאופק. לאחר מכן חזרנו לספינה ושטנו לאזור מרוחק ומבודד יותר במפרץ. ירדנו שוב מהספינה לשייט בקייקים ולשחייה במים הצלולים של המפרץ, ולאחר מכן שבנו אליה לארוחת הערב. אחרי הארוחה התקיימו כמה פעילויות ליליות – דיג דיונונים (לא תפסנו דבר…), קריוקי ומופע קסמים משעשע של אחד מאנשי הצוות. אתנו בספינה היו כ- 30 אורחים נוספים ממדינות שונות ברחבי העולם, בהם ארבעה צעירים מקוריאה שהפליאו לשיר בקריוקי – במיוחד את הלהיט הקוריאני “גנגם סטייל”…

Ha Long Bay בשקיעה

יום 7

התעוררו בשעה מוקדמת, ואחרי ארוחת הבוקר ירדנו לטיול רגלי במערת נטיפים מרשימה בשם Surprising Cave – הגדולה והיפה ביותר באזור.

מערת הנטיפים

לאחר מכן התקיים על הספינה שיעור קצר של הכנת ספרינגרולס ווייטנאמים, אחריו התחלנו לשוט חזרה אל הנמל דרך נופיו היפים של המפרץ. ירדנו מהספינה, אכלנו ארוחת צהרים בינונית באחת המסעדות בנמל ויצאנו בדרך חזרה ל- Hanoi.

שבנו למלון Oriental Suites Hotel & Spa, ואחרי מנוחה קצרה יצאנו בערב ל- Water Puppet Showשמתקיים בתיאטרון Thang Long, אליו הזמנו כרטיסים מראש בעזרתו של Giang. זוהי אחת מהאומנויות המסורתיות של ווייטנאם – מופע של בובות שמתקיים בתוך בריכת מים קטנה, המציג סצנות שונות מהווי החיים והמיתולוגיה הווייטנאמיים.

Water Puppet Show ב- Hanoi

את הערב סיימנו במסעדה סינית מצוינת בשם Fu Rong Hua השוכנת בסמוך לאגם בלב הרובע העתיק.

יום 8

בבוקר טסנו מ- Hanoi ל- Hue. כאשר נחתנו גילינו שמזג האוויר לוהט ויבש – שונה מאוד מאשר בצפון. Hueשימשה כבירתה של ווייטנאם וכמקום מושבם של קיסרי שושלת Nguyen מתחילתה של המאה ה- 19 ועד לתום מלחמת העולם השנייה. היא ידועה במיוחד בזכות “העיר הקיסרית” – מתחם גדול ששימש כארמון המגורים הקיסרי והמרכז השלטוני של ווייטנאם בתקופה זו. במהלך מלחמת ווייטנאם נערכו ב- Hue קרבות קשים בין כוחות הווייטקונג ובין הצבא האמריקאי, ואזורים שלמים בה נחרבו. גם העיר הקיסרית נפגעה קשות בלחימה, חלקים ממנה שוקמו אמנם עם השנים אבל היא לא חזרה לגדולתה ועדיין ניכרים בה פה ושם סימני ההרס.

העיר הקיסרית ב- Hue

לאחר שנחתנו בשדה התעופה של Hue לקחנו מונית למלון, קיבלנו את החדרים ואכלנו ארוחת צהרים במסעדה צמחונית חביבה ליד המלון. החלטנו לשכור נהג דרך המלון לטיול של כמה שעות בכמה מאתריה המרכזיים של העיר, כולל שיט על נהר ה- Perfume הידוע החוצה אותה. ראשית ביקרנו בעיר הקיסרית, ולאחר מכן נסענו לקבר המרשים והמצועצע של הקיסר Khai Dinh. משם המשכנו לפגודת Thien Mu היפה, ממנה יצא הנזירThich Quang Duc בשנת 1963 אל Saigon בה הצית את עצמו למוות במחאה על מדיניותה של ממשלת דרום ווייטנאם – באקט שהתפרסם ברחבי העולם כולו והפך לאחר מסמלי המאבק הפנימי שהתחולל בווייטנאם. במקום מוצגת המכונית שבה נסע הנזיר במסעו האחרון, לפני שהפך לקדוש נערץ.

טיול ב- Hue

סיימנו את הטיול בשייט על נהר ה- Perfume – שהיה נוגע ללב במיוחד. שטנו בסירה של זוג ווייטנאמים מבוגרים, אשר משמשת גם כביתם הדל. הזקנה המקומטת הציעה לנו בעדינות ובחיוך שתייה קרה וכמה מזכרות והציגה לנו תמונות של ילדיה ושלה עצמה בתור נערה צעירה ויפה לפני שנים רבות.

שיט על נהר ה- Perfume

בערב עוד יצאנו לשוטט במרכזה הצפוף והדחוס של Hue, שהזכיר לנו את הרובע העתיק של Hanoi – למרות שהוא קטן יותר. הילדים התגעגעו לאוכל “רגיל” כך שסיימנו את היום באחת מהמסעדות המערביות במרכזה של העיר.

ישנו במלון Serene Shining Hotel בשני חדרים סמוכים זה לזה, שהיו פשוטים ובסיסיים למדיי.

יום 9

היום נסענו מ- Hue ל- Hoi An וביקרנו באתרים שונים לאורך הדרך בטיול פרטי שהוזמן מראש.

אחרי ארוחת הבוקר במלון פגשנו את המדריך והנהג שליוו אותנו במהלך היום. המדריך היה מעולה – עדין, נעים ובעל אנגלית מצוינת, שוחחנו ארוכות במהלך היום ושמענו ממנו הרבה על ווייטנאם ועל החיים בה – מעבר להסברים על האתרים השונים בהם ביקרנו.

התחלנו את הטיול בחוף Lang Co היפה ועצרנו ב- Hai Van Pass, ממנו נשקף נוף מרהיב של קו החוף כולו ושל ההרים סביב.

תצפית מ- Hai Van Pass

המשכנו לכיוון Da Nang, שהייתה אחד מהבסיסים המרכזיים של הצבא האמריקאי בווייטנאם בתקופת המלחמה, בה עצרנו לארוחת צהרים מעולה במסעדה ווייטנאמית. Da Nang התגלתה כעיר גדולה, מודרנית, נקייה ומסודרת – כמעט מערבית, בניגוד בולט לערים הווייטנאמיות האחרות בהן ביקרנו עד כה. המשכנו בנסיעה דרומה ועצרנו בחוף My Khe, הידוע גם בכינוי China Beach שהעניקו לו האמריקאים. זהו החוף שבו נחתו מהים החיילים הקרביים הראשונים שנשלחו לווייטנאם בשנת 1965. בהמשך הפך החוף לאחד מאתרי הבילוי והמנוחה המפורסמים של החיילים האמריקאים בווייטנאם בזמן שנחו בין משימה למשימה, והיום הוא אתר נופש פופולרי. עצרנו ב- “מפעל לפיסול” – סדנה גדולה של פסלים מקומיים המפסלים בשיש ובאבן, בה מוצגים אלפי פסלים – מחפצים קטנים ועד לפסלי ענק. לאחר מכן ביקרנו באתר היפה ביותר בטיול כולו – הר ה- Water, אחד מחמשת הרי השיש המפורסמים של Da Nang. במתחם ההר יש כמה מקדשים, שבילי הליכה יפים שחלקם נחצבו בסלע, מזבחות נחבאים בתוך כוכים, פסלים רבים ואולמות גדולים חצובים בהר – אחד מהם אף שימש כבית חולים שדה של הווייטקונג בתקופת המלחמה.

הרי השיש

בסיום הטיול נסענו למלון שהזמנו ב- Hoi An ונפרדנו מהמדריך והנהג המצוינים.

Hoi An היא אחד מהיעדים המקסימים של ווייטנאם – עיר קטנה וציורית השוכנת בסמוך לחוף הים בלב אזור כפרי יפיפה. מרכזה של העיר בנוי מרחובות צרים וססגוניים ובהם שוק יפה ומספר רב של מסעדות, חנויות וסוכנויות תיירות. העיר שימשה כמרכז מסחרי חשוב במשך מאות שנים ובשל כך השתמרו בה כמה מקדשים ובתי מסחר גדולים ומפוארים של קהילות סוחרים שונות – ובראשם הסינים והיפנים. Hoi An ידועה גם כ- “עיר החייטים” – אפשר להגיע לאחת מחנויות הבגדים והנעליים הרבות הנמצאות במרכזה ולהזמין בגדים ונעליים בהכנה אישית לפי מידה – בהתאם לדגמים קיימים או כאלה שתביאו אתכם. אפשר גם לעשות פעילויות רבות בעיר וסביבתה – כגון טיולי אופניים ושייט, ביקור בכפרים, קורסי בישול, ועוד.

Hoi An מציעה מגוון רחב של מלונות ברמות שונות. אנחנו ישנו במלון Sunrise Premium Resort Hoi An – ה- Resort הגדול והמפואר ביותר באזור, שנמצא על חוף הים מחוץ לעיר עצמה. כשהגענו אל המלון גילינו שהוא יפה אפילו יותר מאשר בתמונות. במקור הזמנתי שני חדרים, אבל קיבלנו שדרוג ללא תוספת תשלום לווילה ענקית ומפוארת שנמצאת ממש על חוף הים. במלון יש מספר מסעדות, כמה בריכות, חדר ילדים, פעילויות שונות וספא מפואר – בחבילה שהזמנתי היו כלולים ארוחות בוקר נהדרות וטיפול יומי אחד לאשתי ואחד עבורי. ארוחות ערב מצוינות אכלנו (בתוספת תשלום) ב- Room Service ובמסעדות המלון.

מלון ה- Resort הנהדר ב- Hoi An

לפנות ערב יצאנו ל- Hoi An וטיילנו במרכזה המקסים ושוקק החיים שמואר בצורה יפה עם רדת החשיכה. אכלנו ארוחת ערב מצוינת במסעדה איטלקית שנקראת, איך לא – Good Morning Vietnam.

מרכזה של Hoi An בערב

ימים 10 עד 12

את שלושת הימים הבאים בילינו במנוחה והתפנקות במלון הנהדר. לא הזמנתי שום פעילות מראש לימים הללו, במקור התכוונתי שנעשה טיול אופניים לכפרים באזור וקורס בישול – אבל בפועל העדפנו שלא לעשות דבר ופשוט ליהנות מהחופש והבטלה…

ביום השני יצאנו שוב ל- Hoi An וטיילנו ברחובות הצרים במרכז העיר ובשוק הצבעוני שלה. בזמן שהחלק הנשי של המשפחה הזמין בגדים בתפירה אישית אני טיילתי בכמה מהמקדשים, בתי המסחר והגשרים היפים של העיר – אפשר לקנות כרטיס משולב שמאפשר לבקר בכמה אתרים. ארוחת צהרים אכלנו במסעדה ווייטנאמית מצוינת בשם Green Mango.

טיול ב- Hoi An

ביום השלישי נסעתי ללא בני המשפחה האחרים לבקר באתר המקדשים My Son, במסגרת של טיול יום מאורגן ומודרך שהזמנתי מאחת מסוכנויות התיירות במרכז העיר. באתר המרשים עומדים שרידיה של קבוצת מקדשים הינדיים שנבנו במשך כ- 1000 שנים מהמאה ה- 4 ואילך בידי אנשי תרבות ה- Champa. חלק גדול מהאתר הושמד בהפצצה אווירית מסיבית של האמריקאים בשנת 1969, אולם כמה מהמקדשים שרדו ואף שופצו עם השנים.

מקדשי My Son

מכתש של פצצה אמריקאית

מאוד נהנינו מהחלק הזה של הטיול ומחופשת ה- “בטן גב” במלון הנהדר. אני ממליץ מאוד לנסות ולשלב כמה ימים של מנוחה כזו במהלך הטיול, הדבר מאפשר לאגור כוחות ולהירגע – במיוחד לילדים.

יום 13

בצהרי היום עזבנו בצער את המלון הנהדר ונסענו לשדה התעופה ב- Da Nang, ממנו טסנו ל- Nha Trang. לקחנו מונית אל המלון, ולאחר שקיבלנו את החדרים יצאנו להסתובב מעט בעיר. גילינו שגם Nha Trang, בדומה ל- Da Nang, היא עיר גדולה, יפה, נקייה ומסודרת. שוטטנו במרכז התוסס שלה, בטיילת היפה ובשוק הלילה. למרבה הפתעתנו שמענו הרבה רוסית מסביב ושמנו לב שישנה נוכחות גדולה של תיירים רוסים בעיר – עד כדי כך שבמסעדות ובחנויות רבות התפריטים והשלטים כתובים באותיות קיריליות. התברר לנו כי Da Nang הייתה נמל חשוב של הצי הסובייטי בתקופת המלחמה הקרה, וגם כיום היא משמשת כעיר קיט פופולרית אליה מגיעות טיסות שכר רבות מרוסיה. ארוחת ערב אכלנו במסעדה הודית טובה בשם Ganesh שנמצאת ממש מול המלון.

בשני הלילות הבאים ישנו ב- Rosaka Nha Trang Hotel שנמצא במרכז העיר. בקומה העליונה של המלון יש בריכת Infinity, ממנה נשקף נוף מרהיב של העיר מלמעלה.

תצפית ל- Nha Trang מגג המלון

יום 14

הסיבה העיקרית שבגללה הגענו ל- Nha Trang הייתה כדי לבקר בפארק Vinpearl. זהו אי פרטי שעליו בנוי קומפלקס בילויים ענק הכולל פארק מים, פארק שעשועים, אקווריום, ספארי, חוף ים עם פעילויות שונות, ועוד. כמו כן יש על האי מספר מלונות ו- Resorts, כך שאפשר גם לישון בו. ההגעה אל האי מתבצעת באמצעות שיט בסירות או ברכבל ארוך ויפה שנמתח מעל למימי המפרץ.

הרכבל אל Vinpearl

מתחם הבילויים של האי גדול מאוד ולכן לא ניתן לבקר בכולו ביום אחד. אפשר לשהות באי יומיים ואפילו שלושה, אנחנו הסתפקנו ביום אחד וביקרנו באקווריום, במופע הדולפינים, בחלק ממתקני פארק השעשועים, בפארק המים – בו בילינו את רוב הזמן, ובמופע המזרקות שמתקיים בערב כשמחשיך. פארק המים אמנם גדול ועשיר במתקנים ומגלשות מסוגים שונים, אבל שאר חלקי המתחם שבהם ביקרנו היו בינוניים למדיי – במיוחד פארק השעשועים שלא משתווה לפארקים ה- “רציניים” בארצות הברית ואירופה כגון דיסני, Universal Studios, Sea World, וכדו’.

פארק Vinperal

בסיכומו של דבר, הביקור ב- Vinpearl אינו בגדר חובה לדעתי. אפשר בהחלט לדלג עליו ועל Nha Trang, אלא אם חשוב לכם לבקר בפארק שעשועים במסגרת הטיול בווייטנאם – בעיקר עבור הילדים.

יום 15

בבוקר עזבנו את Nha Trang ויצאנו ל- Dalat בוואן עם נהג פרטי. הנסיעה נמשכה כ- 4 שעות בדרך הררית יפה וירוקה. Dalat שוכנת בגובה של כ- 1500 מטר מעל לפני הים, ובשל כך מזג האוויר בה נוח ונעים יותר מאשר בקו החוף – הרבה פחות חם ולח. לאחר שהגענו למלון וקיבלנו את החדר לקחנו מונית למרכז העיר. מזג האוויר היה מעט סגרירי וירד גשם קל לפרקים, ולכן החלטנו לשנות את התוכנית המקורית ולא לצאת מהעיר עצמה. שוטטנו מעט בשוק הקטן, ביקרנו ב- Flower Garden – שהיה נחמד אך לא יותר מכך, שטנו בסירות פדלים באגם היפה ששוכן במרכזה של העיר ואכלנו ארוחת צהרים טובה במסעדה הודית בשם Ganesh – אחותה של המסעדה בה אכלנו ב- Nha Trang.

השוק ב- Dalat

את שני הלילות הבאים בילינו במלון Zen Valley Dalat. קיבלנו בונגלו משפחתי שהיה מעט קטן עבור כולנו, כמו כן צריך לקחת בחשבון שהמלון מרוחק ממרכז העיר ולכן צריך לנסוע במונית ממנו ואליו.

יום 16

היום ערכנו סיור פרטי נוסף עם מדריך ונהג באזור Dalat, שהיה אחד מהמהנים ביותר בטיול כולו.

התחלנו בפארק Datanla בו יש מגוון פעילויות שונות – מזחלות אלפיניות, מפלים נהדרים, רכבל ומסלולי הליכה. אפשר גם לעשות סנפלינג שיורד אל הנהר ממש בתוך אחד המפלים – אולם יש מגבלת גיל. אחרי שבילינו בפארק כמה שעות מהנות המשכנו בטיול וביקרנו בחוות פטריות, במפלי Pongour – מהגדולים והמרשימים באזור Dalat, בפגודת Linh An היפה בה שוכן פסל ענק של בודהה מחייך, במפלי Elephant, בבית חרושת למשי, בחווה לגידול צרצרים למאכל – בה אפשר גם לטעום את המעדן המקומי (בשר צרצרים נחשב אגב למזין במיוחד בשל כמות החלבון הגבוהה שבו, ולכן מחירו יקר בהתאם), ולסיום בחווה שבה מגדלים ומייצרים קפה ויין אורז. קוריוז משעשע הוא ה- “קפה היקר ביותר בעולם” שנקרא גם Weasel Coffee ועשוי מפולי קפה מיוחדים שנאכלו ונפלטו (כן כן…) על ידי זן של סמורים. נשמע אולי ביזארי, אבל מביני עניין טוענים שלקפה המתקבל מטחינת הפולים שעברו דרך מערכת העיכול של הסמורים יש טעם אלוהי – תוכלו לקנות כוס קפה (במחיר גבוה במיוחד כמובן) ולהחליט בעצמכם – לדעתי הוא היה טעים אבל לא בצורה יוצאת דופן…

הטיול היה מגוון, גדוש ומהנה מאוד – גם הפעם המדריך והנהג שליוו אותנו היו מעולים.

טיול באזור Dalat

בערב חזרנו שוב לאכול במסעדה ההודית ולאחר מכן הסתובבנו בשוק הלילה במרכזה של העיר וערכנו מעט קניות.

יש עוד פעילויות רבות נוספות שאפשר לעשות ב- Dalat ובאזור היפה שסביבה, כך שבהחלט ניתן להישאר בה פרק זמן ממושך יותר.

יום 17

בבוקר טסנו מ- Dalat ל- Ho Chi Minh City. בירת הדרום התגלתה כעיר גדולה, קוסמופוליטית, יפה ומסודרת יחסית – שוב, בניגוד לערים שבהן ביקרנו בצפון ווייטנאם.

השארנו את החפצים במלון ויצאנו לביקור ב- War Remnants Museum – מוזיאון המוקדש למלחמת ווייטנאם. הביקור היה מרשים מאוד – המוזיאון מכיל מוצגים וצילומים רבים הקשורים למלחמה, לתוצאותיה ולהשפעתה על תושבי ווייטנאם. חלק מהתצוגות גרפיות וקשות לצפייה, כך שצריך לקחת זאת בחשבון אם אתם מטיילים עם ילדים.

מוזיאון המלחמה

לאחר מכן חזרנו למלון כדי לקבל את החדרים, ואני יצאתי לבקר לבד ב- Independence Palace ששימש כמקום מגוריו של נשיא דרום ווייטנאם וכמשכנה של הממשלה לפני המלחמה ובמהלכה. הארמון הגדול יפה ומרשים מאוד, גם מבחינה ארכיטקטונית וגם מבחינת ההיסטוריה שלו – אפשר לבקר באולמות הגדולים והמפוארים ששימשו את הנשיא ואת ממשלת דרום ווייטנאם ולראות גם את הבונקרים וחדרי המצב שמהם נוהלה המלחמה. נפילת ארמון הנשיא בידי צבא צפון ווייטנאם סימלה את תבוסתה של דרום ווייטנאם – אחת מתמונות המלחמה המפורסמות היא טנק צפון ווייטנאמי שפורץ את השער הראשי של הארמון.

Independence Palace

המשכתי לשוטט מעט במרכזה הקולוניאלי היפה של Saigon – שמה הקודם של Ho Chi Minh City, שהייתה אחת מהערים הגדולות, העשירות והמפותחות ביותר במזרח כולו בתקופה השלטון הצרפתי הקולוניאלי. שני המבנים היפים והמרשימים ביותר ברובע הצרפתי הישן הם קתדרלת Notre Dame ובניין הדואר הראשי שנבנו בסוף המאה ה- 19.

בערב יצאנו להסתובב בשוק Ben Thanh ובמרכז העיר ואכלנו ארוחת ערב מצוינת במסעדה סינית מעולה בשםSan Fu Lou.

את הלילות ב- Ho Chi Minh City בילינו במלון Alagon D’antique Hotel & Spa היפה והמפואר, שמעוצב באווירה אוריינטלית.

יום 18

אחרי ארוחת בוקר מעולה במלון פגשנו את המדריכה שליוותה אותנו במשך שלושת הימים הבאים והאחרונים בטיול. כל המדריכים שפגשנו היו מצוינים, אבל היא הייתה הטובה מכולם – צעירה, נמרצת, סקרנית, בעלת ידע נרחב ואנגלית טובה – למדנו ממנה המון על ווייטנאם, על ההיסטוריה שלה ועל החיים בה כיום.

היום ערכנו טיול פרטי לשני יעדים שנמצאים בסמוך ל- Ho Chi Minh City.

התחלנו בביקור במקדש הראשי של דת ה- Cao Dai. זוהי אחת מהדתות הצעירות ביותר בעולם, היא נוסדה בשנת 1926 ויש לה כיום כ- 6 מיליון מאמינים בווייטנאם וברחבי העולם. דת ה- Cao Dai מבוססת על שילוב מוזר ומיזוג משונה בין עקרונות פילוסופיים, תיאולוגיים ומוסריים שנלקחו מכמה דתות אחרות – קונפוציאניזם, טאואיזם, בודהיזם ונצרות קתולית. מקדשי הדת ידועים בארכיטקטורה האקלקטית שלהם, ובמיוחד בציורים ובסמלים שמקשטים אותם הצבועים בצבעים עזים. מרכזה של הדת שוכן במחוז Tay Ninh בדרום ווייטנאם, בו נמצא המקדש הראשי. כדאי להגיע אל המקדש לקראת השעה 12 בצהרים, אז מתקיימת התפילה המרכזית ביום אליה מגיעים מאמינים רבים עם תלבושותיהם הססגוניות בצבעי לבן, כחול, אדום וצהוב – בהתאם לדרגה שבה הם מחזיקים. ניתן לצפות בטקס התפילה ממרפסת הקומה השנייה של המקדש – הקקופוניה הוויזואלית של המקדש המקושט ומאות המתפללים הצבעוניים ממש מהממת את החושים.

המקדש הראשי של ה- Cao Dai

לאחר ארוחת צהרים המשכנו ליעד השני של היום – מנהרות Cu Chi. במהלך מלחמת ווייטנאם חפרו לוחמי הווייטקונג מאות קילומטרים של בונקרים ומנהרות צרות ועמוקות ברחבי דרום ווייטנאם. רשת המנהרות המסועפת אפשרה לחיילי הווייטקונג לחיות מתחת לקרקע, לנוע ממקום למקום, לתקוף את החיילים האמריקאים בהפתעה ולהיעלם כלעומת שבאו. חיילים אמריקאים רבים נכנסו למנהרות במרדף אחרי לוחמי ווייטקונג, נלכדו בהן ומצאו את מותם במגוון של מלכודות מוות יצירתיות שחיכו להם – סצנה ידועה בסרטי מלחמה אמריקאים רבים. באתר Cu Chi שוחזרו כמה בונקרים ומנהרות מתקופת המלחמה וניתן ללמוד בו על אורח החיים של לוחמי הווייטקונג מתחת לאדמה, לראות סוגים שונים של מלכודות ואף לזחול בתוך דגם של מנהרה כדי להרגיש את התחושה הקלסטרופובית בעצמכם. האתר אמנם מאוד מתוייר ואף “מלאכותי” במידה רבה, אך למרות זאת הוא מעביר בצורה טובה את חווית המלחמה מהצד הווייטנאמי.

מנהרות Cu Chi

חזרנו ל- Ho Chi Minh City ועוד הספקנו ללכת לארוחת ערב ב- Ben Thanh Street Food Market – שוק אוכל מצוין שבו מגוון גדול של דוכני מזון אסיאתי ומערבי מסוגים שונים.

Ben Thanh Street Food Market

יום 19

ביומיים הבאים ערכנו טיול בדלתת המקונג עם אותה המדריכה שליוותה אותנו אתמול. נפגשנו בבוקר, עזבנו את המלון (השארנו בו את רוב המטען, חזרנו אליו למחרת בערב אחרי הטיול) ויצאנו בנסיעה שנמשכה כמה שעות אל הנהר האדיר, אחד מהגדולים והמרכזיים ביבשת אסיה. נהר המקונג זורם דרך כמה מדינות, בהן סין, תאילנד וקמבודיה, ונשפך לים סין הדרומי בדלתא רחבת ידיים בדרום ווייטנאם. המקונג משמש כעורק תחבורה ראשי וסביבו חיים עשרות מיליוני בני אדם.

שיט על נהר המקונג

כשהגענו לנהר עלינו על סירה ושטנו לכיוון אחד מהאיים המיושבים שבו. עברנו לסירה קטנה יותר שהושטה באופן דומה לגונדולה על ידי אחת מתושבות האי, דרך סבך יפיפה של קני סוף וצמחייה סבוכה.

גדת המקונג

עלינו על האי וביקרנו בכפר שבו צפינו במופע שירה ומוסיקה מסורתי ואכלנו מגוון של פירות טרופיים נהדרים שאופייניים לאזור – מנגו, מנגוסטין, Jack Fruit, רמבוטין, Durian, Dragon Fruit, אננס, ועוד.

פירות טרופיים

טיילנו בשבילי האי בין בוסתני פירות ועצי קוקוס, ביקרנו במפעל לייצור ממתקים מקוקוס וטעמנו תה ויין אורז. לאחר מכן חזרנו בשיט לגדת הנהר ועצרנו לארוחת צהרים מעולה במסעדה ווייטנאמית, ששיאה היו ספרינגרולס מצוינים ומנה של דג “אוזן הפיל” מטוגן.

ארוחה ווייטנאמית

אזור דלתת המקונג יפיפה – הנהר מרשים מאוד בגודלו ובעוצמתו, הנופים נהדרים והצפייה בתושבים המקומיים שחייהם סובבים סביב הנהר מרתקת.

המשכנו בנסיעה ל- Can Tho – עיר המחוז של דלתת המקונג. זוהי עיר גדולה יחסית עם קרוב ל- 1.5 מיליון תושבים, אבל יש בה אווירה של עיירת ספר. קיבלנו את החדרים במלון ולאחר מנוחה קצרה יצאנו לפנות ערב להסתובב במרכז העיר. הרחוב הראשי עובר בסמוך לגדת הנהר – שוטטנו בטיילת, ביקרנו בשוק הלילה ואכלנו ארוחת ערב בינונית באחת מהמסעדות המקומיות. ברחוב הראשי יש מלונות, בתי קזינו, ספינות נהר שמשמשות כמסעדות, מועדונים ומכוני עיסוי. הכל מואר בתאורה פלורסנטית זוהרת, מה שמייצר תחושה מעט “סליזית” של עיר שעשועים – מעין לאס ווגאס של המקונג…

Can Tho בלילה

את הלילה בילינו במלון Anh Dao Mekong שמרוחק כמה דקות הליכה מגדת הנהר. המלון מדורג גבוה יחסית לעיר, אבל התנאים בו בסיסיים למדיי.

יום 20

בבוקר יצאנו לשיט נוסף על נהר המקונג, הפעם לשוק הצף המפורסם – הידוע כאחד הגדולים, האותנטיים והססגוניים ביותר במזרח הרחוק כולו. השוק מורכב ממאות סירות בגדלים שונים, שעליהן ומהן מתנהל מסחר סואן בפירות, ירקות ומוצרי מזון אחרים. על גבי חלק מהסירות מתגוררות משפחות שלמות של איכרים – על זקניהן וטפיהן, שהגיעו לעיר הגדולה מאזורי הכפר כדי למכור את תוצרתן. במשך כמה שבועות, במהלך שהותן בשוק עד שיימכר כל המטען, מתנהלים כל חייהן בסירות על גבי הנהר.

השוק הצף על נהר המקונג

לאחר הביקור בשוק עצרנו שוב באחד האיים, טיילנו מעט ברגל בין עצי הפרי והגידולים השונים וטעמנו שוב מהפירות הטרופיים. לאחר מכן אכלנו צהרים, ביקרנו בשוק האוכל המקומי ויצאנו בדרך חזרה ל- Ho Chi Minh City בה נפרדנו מהמדריכה הנהדרת והנהג שליוו אותנו.

שוק על גדת המקונג

בערב האחרון ב- Ho Chi Minh City ובווייטנאם יצאנו לסיבוב במרכז העיר – טיילנו בשדרות Nguyen Hue היפות מבית העירייה המרשים שנבנה בתחילת המאה ה- 20 בסגנון צרפתי קולוניאלי לכיוון הנהר, ועלינו לבית הקפה בקומה ה- 50 של ה- Bitexco Financial Tower כדי לצפות בנוף המרשים של העיר המוארת מלמעלה – הכניסה אמנם בחינם אבל צריך כמובן להזמין אוכל או שתייה (המחירים מערביים לגמרי). נפרדנו מהעיר בארוחה אחרונה נוספת ב- Ben Thanh Street Food Market.

ערב אחרון ב- Ho Chi Minh City

יום 21

השכמנו קום, ואחרי ארוחת בוקר במלון יצאנו לשדה התעופה ממנו טסנו ל- Tokyo אל חלקו השני של הטיול שלנו.

טיסות, לינה, אוכל ועלויות

המרכיב היקר ביותר בעלות של טיול לחו”ל הוא בדרך כלל הטיסות. נכון לסוף 2017 אין טיסות ישירות מישראל לווייטנאם ולכן צריך לטוס דרך יעד ביניים, כגון טורקיה, רוסיה, בנגקוק, הונג קונג, וכדו’.

המחירים משתנים כמובן ותלויים בפרמטרים רבים – העונה, מבצעים, ניצול של נקודות, וכדו’. הכרטיס שלנו היה מסובך יחסית מכיוון ששילבנו כאמור את ווייטנאם ויפן ולכן הוא לא יכול לשמש כבסיס להשוואה. אנחנו טסנו מישראל להונג קונג ומשם המשכנו ל- Hanoi, כשסיימנו את הטיול בווייטנאם טסנו מ- Ho Chi Minh City ל- Guangzhou בסין ומשם המשכנו ל- Tokyo. העלות הכוללת של הכרטיס שלנו הייתה כ- 1450$ לאדם (ישראל – ווייטנאם – יפן – ישראל).

את כרטיסי הטיסה רכשנו אצל מישל ואורי מסוכנות תלמה נסיעות, טסנו דרכם גם בטיולים קודמים שלנו – סוכן נסיעות טוב יכול לבוא לידי ביטוי דווקא כשיש מסלול מסובך ולא סטנדרטי ולהציע אלטרנטיבות שונות ומחירים אטרקטיביים. אני יכול להמליץ עליהם בחום – ניתן לפנות אליהם בטלפון 03-6033813 או באימייל michelleamiram@gmail.com.

אזרחים ישראלים צריכים ויזה כדי לבקר בווייטנאם. אפשרות אחת היא לפנות לשגרירות ווייטנאם בארץ, אבל הדבר כרוך בעלות של מעל 200 ₪ לכל ויזה ומחייב הגעה פיזית לשגרירות – פעם אחת כדי למסור את הדרכונים ופעם נוספת כדי לאסוף אותם. אפשרות שנייה היא לקבל מראש מכתב הפנייה מסוכן נסיעות מקומי (יש גם הרבה אתרים באינטרנט שדרכם אפשר לקבל מכתב הפנייה בתשלום של כמה דולרים) ואז להוציא את הויזה בשדה התעופה בווייטנאם עם הנחיתה – העלות במקרה כזה היא 25$ לויזה. החיסרון היחידי הוא שאם יש לחץ בשדה התעופה תצטרכו להמתין מעט כדי לקבל את הויזה – כמו שקרה לנו.

טסנו שלוש טיסות פנימיות בווייטנאם עם חברת Vietnam Airlines: מ- Hanoi ל- Hue, מ- Da Nang ל- Nha Trang ומ- Dalat ל- Ho Chi Minh City. את כרטיסי הטיסה הזמנתי באופן עצמאי דרך אתר האינטרנט של החברה כמה חודשים מראש, המחיר היה בין 60$ ל- 80$ לכרטיס – תלוי בטיסה. חברת Vietnam Airlines הפתיעה לטובה – הטיסות יצאו בזמן, המטוסים היו חדשים וברמת תחזוקה גבוהה והמטען הגיע ללא כל בעיה.

אנחנו מעדיפים באופן עקרוני ללון במלונות ולא בדירות. בטיול משפחתי צריך להזמין יחידות משפחתיות גדולות יותר או מספר חדרים, בהתאם לכמות האנשים – במקרה כזה כדאי לבקש מהמלון שהחדרים יהיו מקושרים, צמודים זה לזה או לפחות ממוקמים באותה קומה. ברוב הטיול התאכסנו במלונות 4 כוכבים ברמה גבוהה, בחלק מהלילות ישנו במלונות 3 כוכבים. הקפדתי לבחור במלונות טובים שזכו לדירוגים גבוהים ב- Booking.com וב- TripAdvisor, אחד מהשיקולים החשובים ביותר מבחינתי היה מיקום טוב במרכזי הערים. העלות הממוצעת ללילה במקרה שלנו נעה בין 60$ ל- 200$ לכולנו, כולל ארוחת בוקר (המלון היקר ביותר שבו התאכסנו היה ה-Resort ב- Hoi An שעלה כ- 300$ ללילה, כולל ארוחת בוקר וחבילת עיסויים). חבילות הטיול שרכשנו ל- Sapa ולדלתת המקונג כללו גם את הלינה, ווידאתי כמובן שהמלונות שקיבלנו דרך הסוכן היו ברמה גבוהה ובמיקום טוב.

את כל הזמנות הלינה ביצעתי דרך אתר Booking.com – אין לו מתחרים לדעתי מבחינת קלות ונוחות השימוש. חשוב לשים לב לתנאי הביטול – אני מזמין בדרך כלל מלונות שבהם ניתן לבטל עד ממש בסמוך למועד הנסיעה כדי לאפשר גמישות ושינויים של הרגע האחרון.

האוכל בווייטנאם זול מאוד – ארוחות במסעדות מקומיות ואוכל רחוב עולים פרוטות, ארוחה במסעדות איכותיות יותר יכולה לעלות כ- 150-200 ש”ח למשפחה.

העלות של חבילות הטיול הפרטיות תלויה בפרמטרים רבים – מועד הטיול, מספר וגיל המשתתפים, המסלול הספציפי, האתרים שבהם מבקרים, וכדו’. קשה לתת כלל אצבע או לציין עלויות מייצגות, בכל מקרה מומלץ לבדוק עם כמה סוכנים מקומיים ולהשוות הצעות. כמו כן יש לקחת בחשבון את תשלום הטיפ למדריכים ולנהגים – כ- 10$ ליום למדריך ו- 5$ ליום לנהג (בהנחה כמובן שהייתם מרוצים).

המלצות וטיפים נוספים

כמה טיפים כלליים:

– חשוב מאוד להגיע למרפאת מטיילים בקופות החולים או באחד מבתי החולים מספיק זמן מראש לפני הטיול עם פנקסי החיסונים של הילדים ושלכם, כדי לקבל חיסונים ומרשמים לתרופות.

– רצוי לעשות ביטוח רפואי טוב מהארץ, כזה שמאפשר גם ליצור קשר לקבלת ייעוץ רפואי בטלפון במקרה הצורך. שימו לב שאם אתם מתכוונים לעשות סיורים מיוחדים או פעילויות אתגריות צריך שיהיה ביטוח מתאים, ברוב הפוליסות אפשר להרחיב את הכיסוי לימים ספציפיים בלבד.

– הרמה של שירותי הרפואה בווייטנאם אינה גבוהה. חשוב לקחת תיק עזרה ראשונה ובו תרופות שונות – הורדת חום, התקררות, אנטיביוטיקה, כאבי אוזניים, פלסטרים וחומרי חבישה, וכדו’.

– כדאי לרכוש SIM מקומי לאחר הנחיתה שישמש אתכם לשיחות טלפון מקומיות בווייטנאם ולגלישה בסלולרי.

– בהנחה שאתם נוסעים בקיץ, כדאי לקחת הרבה בגדים קצרים, מעט בגדים ארוכים ודקים, מעילי גשם, שכמיות ומטריות. באזורים הגבוהים יותר כגון Sapa ו- Dalat יכול להיות מעט קריר בשעות הערב, אבל סווצ’ר או מעיל דק בהחלט יספיקו.

– מומלץ שלא לעשות כביסה במלונות בגלל העלות הגבוהה. בכל עיר ועיירה יש מכבסות מקומיות רבות, העלות נעה בדרך כלל סביב 1.5$ – 1$ לקילוגרם כביסה – אפשר למסור את הכביסה ולאסוף אותה כשהיא נקייה, מגוהצת ומקופלת באותו יום או לכל המאוחר למחרת.

– כדאי לבדוק עם המלונות השונים לגבי איסוף משדה התעופה או מתחנת הרכבת. אין כמובן בעיה להתנייד באמצעות המוניות המקומיות, אבל אם אתם מטיילים במסגרת משפחתית ויש לכם מטען רב – לעיתים יכול להיות קשה למצוא מונית גדולה ולכן נוח שמחכה לכם נהג שבא לאסוף אתכם. ברוב המקרים העלות של הזמנת הסעה דרך המלון תהיה דומה, או יקרה רק במעט, ממונית שהייתם מוצאים במקום.

– כדאי מאוד לראות כמה סרטים על ווייטנאם ביחד עם הילדים כהכנה לטיול, למשל Good Morning Vietnam עם רובין ויליאמס האלמותי. אם אתם רוצים להיכנס לאווירה, ישנם סרטים רבים העוסקים במלחמת ווייטנאם (רובם אינם מתאימים לילדים קטנים) – כדוגמת Platoon, צייד הצבאים, אפוקליפסה עכשיו, וכדו’. אנחנו לקחנו אתנו לפטופ לטיול, קנינו כבל HDMI ובאמצעותו התחברנו למסכי הטלוויזיה בחלק מבתי המלון וראינו כמה סרטים גם תוך כדי הטיול.

מספר טיפים נוספים בנוגע לטיול משפחתי עם ילדים, מניסיוננו המצטבר:

– כדאי להיערך לנסיעות הארוכות מבחינת הילדים. אנחנו הבאנו ספרי קריאה ומשחקי קלפים, ועבור הילדה הקטנה גם ספרי צביעה ומדבקות. הבאנו גם Tablet עם כמה סרטים (בעיקר לילדה הקטנה) ואת הטלפונים הסלולריים של הילדים, אבל אפשרנו להם להתחבר רק לרשתות ה- Wi-Fi במלונות בסוף היום. תתפלאו לגלות שאפשר בהחלט (ואפילו עדיף) להסתדר בלי טלוויזיה ומחשב צמודים ושהילדים חוזרים פתאום לקרוא, לצייר ולשחק…

– אם יש לכם ילד או ילדה קטנים, מומלץ בחום לקחת טיולון מתקפל. אנחנו הפסקנו להשתמש בטיולון בארץ אבל לקחנו לטיול אחד ישן ובסיסי שהיה לנו – הוא הוכיח את עצמו מעל ומעבר, במיוחד בימים הארוכים בערים הגדולות כשבתנו הקטנה התעייפה.

– אם אתם מזמינים טיולים פרטיים הכוללים הסעה, חשוב לוודא שבמידת הצורך הנהג יביא כיסא לילד או בוסטר. אם אי אפשר לקבל כיסא או בוסטר במקום, צריך כמובן להביא אתכם אחד מהארץ.

הכי חשוב – צריך לזכור שבטיול משפחתי, במיוחד עם ילדים קטנים, הקצב איטי יותר. כדאי לתכנן את המסלול מראש כך שלא יהיה קשה ואינטנסיבי מדיי, ובמהלך הטיול עצמו להתנהל בצורה גמישה ופתוחה לשינויים והתאמות.

אם אתם מתכננים טיול דומה ויש לכם שאלות, אתם מוזמנים לפנות לכתובת האימייל maaqsa@hotmail.com.

כמה פעמים רציתם לצאת לטיול וחיפשתם משהו מיוחד, מעבר למסלולים הסטנדרטיים ולאטרקציות המוכרות ?

מתכננים טיול ורוצים להפוך אותו למשהו ייחודי, מעניין ושונה? מחפשים מתנה מיוחדת ליום הולדת, יום נישואין, בר/בת מצווה, או כל אירוע משמח אחר ?

לחצו כאן לחוויית טיול ייחודית למטייל העצמאי

טיול מהנה !

עמיר.


Tags:

טיולים


Persons:

No persons to show.

Leave a Comment:

Previous story by user amirs

Next story by user amirs