בחודש ספטמבר 2018 ערכנו קרוז משפחתי בים התיכון בספינה Symphony of the Seas של חברת Royal Caribbean, יחד עם שלושת ילדינו בני 17, 14 ו- 5. הקרוז נמשך שבוע – הספינה הפליגה מ- Barcelona והמסלול כלל עגינות ב- Palma de Mallorca (פלמה דה מיורקה), Marseille (מרסיי) בצרפת, שלוש פעמים באיטליה – La Spezia בצפון, Civitavecchia במרכז ו- Napoli בדרום, יום של שיט וחזרה ל- Barcelona.
זוהי הפעם הראשונה בה עשינו קרוז. חשבנו לעשות זאת מספר פעמים בעבר אבל התלבטנו – אנחנו מטיילים הרבה ולא היינו בטוחים האם סוג כזה של טיול יתאים לנו. לקרוז הייתה בעבר תדמית של “טיול לקשישים”, אבל בשנים האחרונות תעשיית הקרוזים מתפתחת מאוד, פונה לסוגים נוספים של מטיילים – ביניהם משפחות עם ילדים, והופכת לפופולרית ונגישה יותר.
כמה פעמים רציתם לצאת לטיול וחיפשתם משהו מיוחד, מעבר למסלולים הסטנדרטיים ולאטרקציות המוכרות ?מתכננים טיול ורוצים להפוך אותו למשהו ייחודי, מעניין ושונה? מחפשים מתנה מיוחדת ליום הולדת, יום נישואין, בר/בת מצווה, או כל אירוע משמח אחר ?לחצו כאן לחוויית טיול ייחודית למטייל העצמאי |
בסיכומו של דבר זו הייתה חוויה נהדרת ונהנינו ממנה מאוד – למרות שאני באופן אישי עדיין חושב שקרוז מתאים יותר למי שמחפש נופש ופחות למי שרוצה לטייל “ממש” ביעדים השונים לאורך הדרך.
התיאורים והטיפים בבלוג מתייחסים מן הסתם לספינה Symphony בה שטנו, אבל אני חושב שרובם רלוונטיים גם באופן כללי.
הזמנת הקרוז
הפרמטרים החשובים ביותר בעת הזמנה של קרוז הם כמובן הספינה והמסלול – אפשר לבחור את הקרוז על פי כל אחד מהם או שילוב של שניהם. ישנן אלטרנטיבות רבות – מספר רב של חברות, ספינות ומסלולים בחלקים שונים של העולם. החברות שנחשבות לטובות יותר הן Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line ו- MSC Cruises.
אתר האינטרנט של חברת Royal Caribbean
אתר האינטרנט של חברת Norwegian Cruise Line
אתר האינטרנט של חברת MSC Cruises
חברת Royal Caribbean ידועה בתור אחת מחברות השייט הטובות ביותר, אם לא הטובה שבהן, במיוחד בכל מה שקשור לרמת השירות. הספינה Symphony of the Seas שבה שטנו היא הספינה החדשה ביותר של החברה – היא הושקה בתחילת שנת 2018. נכון לעכשיו היא ספינת הקרוזים הגדולה ביותר בעולם – יש בה מקום ליותר מ- 6000 אורחים ו- 2000 אנשי צוות – עיר צפה של ממש…
אתר האינטרנט של Symphony of the Seas
ה- Symphony היא ספינת פנטזיה של ממש – אין כפי הנראה גבול ליכולת ההמצאה האנושית כשמדובר על תענוגות. הספינה הענקית מתנשאת לגובה של 17 סיפונים (כלומר קומות) והיא מפוארת ומעוצבת להפליא. יש בה כל מה שניתן להעלות על הדעת: חדר אוכל עצום, מספר רב של מסעדות וברים נוספים, אולם תיאטרון ענק ובנוסף מספר אולמות מופעים קטנים יותר, בר רובוטי, מיני גולף, משטח החלקה על קרח שהופך גם לזירת Laserdome, קזינו, פארק מים שכולל 3 בריכות קטנות, מגלשות מים ואזור מיוחד לילדים קטנים, מגרשי ספורט, חדר בריחה, Zipline (אומגה), מתקן המדמה גלישת גלים, טיילת פנימית, קיר טיפוס בגובה של 5 סיפונים (!), מגלשה ארוכה שיורדת מסיפון 15 לסיפון 6 (!!), חדר כושר מצויד היטב, בר בצורה של סירה שעולה ויורד בתוך הספינה, אזור Boardwalk שבו קרוסלה ומשחקים נוספים לילדים, גן פנימי ובו מבחר של מסעדות, ספא מפואר, מועדון נוער, מועדון לילדים קטנים, סולריום, מסלול ריצה, ועוד ועוד – לפעמים קשה להאמין שהספינה מסוגלת לצוף, שלא לדבר על לשוט…
ישנם סוגים שונים של חדרים בספינה – חדר פנימי ללא מרפסת או חלון, חדר עם חלון, חדר עם מרפסת חיצונית לים, חדר עם מרפסת פנימית הצופה לתוך הספינה, וכדו’. יש גם חדרים גדולים יותר המיועדים למשפחות, וכמו כן סוויטות מפוארות (ויקרות מאוד).
אפשר להזמין את הקרוז בצורה ישירה דרך חברת הספנות או באמצעות מספר רב של סוכני תיירות בארץ ובעולם. אנחנו ביצענו את ההזמנה דרך חברת iCruise הישראלית.
את ההזמנה עשינו ב- “רגע האחרון” יחסית – כ- 3 חודשים לפני מועד ההפלגה. נוסעים רבים מזמינים את הקרוז שנה ויותר מראש. הזמנה מוקדמת יכולה להוזיל את המחיר של הקרוז, ובנוסף לכך מאפשרת לבחור מתוך מגוון רחב יותר של חדרים. אנחנו רצינו חדר משפחתי שמתאים ל- 5 נפשות אבל לא נותרו כאלה, לא הצלחנו גם למצוא שני חדרים סמוכים – הספינה הייתה מלאה כמעט לחלוטין. בלית ברירה נאלצנו להזמין שני חדרים נפרדים שנמצאים באותו סיפון אבל מרוחקים זה מזה – אחד פנימי ואחד עם חלון הצופה פנימה אל אזור ה- Boardwalk. החדרים לא היו גדולים מאוד אך עם זאת בהחלט נוחים, החדר עם החלון היה מעט מרווח יותר.
העלות של קרוז בספינות המובילות אינה זולה. היא תלויה כמובן במספר רב של פרמטרים – הספינה הספציפית, משך הקרוז, המסלול, סוג החדר, וכדו’. שיט מהסוג שאנחנו עשינו מתחיל באזור ה- 1500$ לאדם, תלוי בסוג החדר שמזמינים. המחיר כולל פנסיון מלא ואת הרוב המכריע של הפעילויות בספינה, אולם ישנם דברים שאינם כלולים (פירוט בהמשך) – ובראשם טיולים ביעדים השונים בהם הספינה עוגנת. המחיר אינו כולל גם את הטיסות – למרות שישנם סוכני תיירות שמציעים חבילות שכוללות גם טיסה ובמידת הצורך לינה ביעד ההתחלה והסיום של הקרוז.
הקרוז שלנו התחיל ביום ראשון והסתיים ביום ראשון ב- Barcelona. טיילנו כבר ב- Barcelona בעבר מספר פעמים, ולכן החלטנו שהפעם נערוך בה ביקור קצרצר בלבד לפני הקרוז. מכיוון שרצינו להגיע אליה יום אחד לפני השיט, כלומר בשבת, לא יכולנו לטוס עם אל על, והיצע הטיסות הישירות פרט לכך היה מצומצם מאוד. בסופו של דבר טסנו ביום שבת בבוקר עם חברת Pegasus (חברת Low Cost תורכית) דרך איסטנבול, כרטיס עלה כ- 430$ לאדם. הטיסות היו בסדר גמור, פרט לטיסה האחרונה מאיסטנבול לארץ שאיחרה ב- 3 שעות. החיסרון היחידי הוא שהחברה טסה דרך שדה התעופה הקטן והמיושן יותר של איסטנבול Sabiha Gökçen (השדה הראשי, המודרני והמפואר יותר הוא Ataturk). הטיסה חזור יצאה מ- Barcelona בשעה 14:00 – ביום האחרון יורדים מהספינה עד בערך 9:30 כך שזה די והותר, בכל מקרה מומלץ כמובן שלא להזמין טיסה חזרה בשעה מוקדמת מדיי כדי שיהיה די זמן להגיע מהנמל לשדה התעופה ברוגע.
כ- 3 חודשים לפני מועד ההפלגה אפשר לעשות Check In לקרוז באתר האינטרנט של Royal Caribbean – בדומה לטיסה. אפשר גם לקבוע את השעה שבה אתם רוצים להגיע לספינה ביום הראשון, וכמו כן להזמין מקומות להופעות, לפעילויות ולסיורים, ולציין את השעות בהן אתם רוצים להגיע לארוחות הערב במהלך הקרוז – כדאי להתחבר ולהזמין ברגע שההרשמה נפתחת. את כרטיסי העלייה לספינה שמקבלים בדואר האלקטרוני לאחר סיום תהליך ה- Check In צריך להדפיס ולהביא אתכם.
המסלול שלנו
יום 1
נחתנו בשדה התעופה של Barcelona ביום שבת בצהרים ולקחנו מונית למלון שהזמנו מראש במרכז העיר. אפשר למצוא ללא קושי מונית גדולה שמתאימה ל- 5 אנשים ומטען, עלות הנסיעה למרכז העיר הייתה כ- 35 יורו.
התאכסנו במלון Next To שנמצא במרחק של כמה דקות הליכה מעט צפונית ל- Plaça de Catalunya המרכזית, ממש בסמוך ל- Casa Milà של האדריכל האייקוני Gaudi ולתחנת המטרו Diagonal.
הזמנו דירה משפחתית שמתאימה ל- 5 נפשות, אשר כללה סלון עם ספה זוגית נפתחת, חדר שינה עם מיטה זוגית, חדרון עם מיטת יחיד נוספת ומטבחון. את ההזמנה עשיתי דרך אתר Hotels.com, המחיר היה כ- 230 יורו ללילה (לא כולל ארוחת בוקר).
לאחר שקיבלנו את הדירה ואחסנו את המזוודות יצאנו להסתובב במרכז העיר.
צעדנו ברגל אל Plaça de Catalunya ובדרך עצרנו לארוחת צהרים מאוחרת במסעדת טאפאס טובה בשם Casa Lola שכתובתה Rambla de Catalunya 70 – מומלץ לטעום כמה שיותר מנות טאפאס שונות ולנסות כמובן גם את ה- Paella (פאייה) – תבשיל האורז הספרדי המסורתי.
לאחר מכן המשכנו לשוטט ברחובות הקטנים של הרובע הגותי.
עשינו מעט קניות ואכלנו Chocolate con Churros, הקינוח הספרדי האולטימטיבי – אצבעות בצק מטוגנות שטובלים בשוקולד נוזלי עשיר וסמיך.
חזרנו למלון דרך שדרות La Rambla – ליבה הפועם של Barcelona.
בערב יצאנו בהרכב חלקי לצפות במופע המזרקות האור קולי Magic Fountain of Montjuïc – כדאי לשים לב לשעות הפעילות בהתאם לעונה.
מידע על Magic Fountain of Montjuïc
יום 2
אכלנו ארוחת בוקר במאפייה מעולה סמוכה למלון בשם Baluard שנוסדה בשנת 1892, ניתן למצוא באזור המלון מספר בתי קפה חביבים נוספים.
אתר האינטרנט של מאפיית Baluard
החלטנו מראש שאנחנו רוצים לנצל את הספינה כמה שיותר ולכן כשעשינו Check In קבענו את ההגעה אליה לשעה 11:00 (אפשר לבחור את חלון הזמן הרצוי). הזמנו דרך המלון מונית גדולה שלקחה אותנו לנמל – עלות הנסיעה הייתה כ- 25 יורו.
תהליך העלייה לספינה היה מהיר ויעיל. את המזוודות מוסרים בכניסה לטרמינל, מסמנים אותן בתגים מיוחדים עם מספרי החדרים ומקבלים אותן חזרה בספינה במהלך שעות אחר הצהרים. החדרים מוכנים בסביבות השעה 13:00, מקבלים גם כרטיסים מגנטיים מיוחדים לכל אחד מהנוסעים שמשמשים לצורך זיהוי ותשלום בספינה – אי אפשר לשלם במזומן או בכרטיס אשראי.
מומלץ מאוד להקדיש את השעות הראשונות לשוטטות ברחבי הספינה הענקית כדי לקבל מעט אוריינטציה. אם אתם (או הילדים) לחוצים להגיע מיד לבריכות, כדאי להשאיר אתכם בגדי ים ובגדים להחלפה בתיק (עד שתקבלו את המזוודות).
אחרי שהסתובבנו בספינה, נלחמנו ב- Laserdome ואכלנו ארוחת צהרים קלה במסעדת הסולריום, קיבלנו את החדרים, התארגנו ונחנו מעט.
ארוחת ערב אכלנו בחדר האוכל בסיפון 4 (בו אכלנו במהלך הקרוז כולו), ולאחר מכן צפינו במופע החלקה על הקרח בשם 1977 שהיה מרהיב – התפאורה, התאורה והפירוטכניקה, שכללה בין השאר גם קטע של רחפנים, היו מרשימים ביותר.
באופן כללי, המופעים בהם צפינו במהלך הקרוז היו כולם ברמה גבוהה מאוד.
בשעה 12 בלילה נערכה “מסיבת בלונים” ברחוב הראשי של הספינה שנמצא בסיפון 5 – כעשרת אלפים בלונים שוחררו לחלל האוויר באירוע שפתח את הקרוז, והשמחה הייתה רבה.
יום 3
הספינה עגנה היום ב- Palma de Mallorca.
אחרי ארוחת הבוקר ירדנו לחוף. בחלק מהיעדים בהם עוצרת הספינה במהלך הקרוז הנמל נמצא במרחק הליכה ממקום העגינה. ביעדים אחרים אפשר לקחת מונית או להשתמש בשירותי שאטל בתשלום שמארגנת החברה – המחירים היו סבירים לחלוטין. במקרה של Palma למשל העלות הייתה 10 יורו לאדם הלוך ושוב, כך שזו בהחלט אופציה טובה.
העגינה ב- Palma הייתה קצרה יחסית – היה צריך לחזור לספינה עד השעה 15:30, כך שלא היה זמן רב מדיי. הספקנו לערוך טיול רגלי של כמה שעות במרכזה של העיר, והתרשמנו ממנה מאוד לטובה. למרות שהיא מאוד ממוסחרת ועמוסה בתיירים, היא עדיין יפה, מעניינת ותוססת ובהחלט הותירה לנו טעם של עוד. התחלנו את הסיור בקתדרלה הראשית המכונה Le Seu – מבנה גותי עצום שהושלם בתחילת המאה ה- 17.
המשכנו דרך הרחובות הציוריים והסמטאות הקטנות ל- Plaça Major היפה, ממנה צעדנו צפונה ברחוב Sant Miquel. פנינו מערבה לכיוון Plaça Rei Joan Carles I ומשם שבנו דרומה דרך Passeig del Born אל נקודת האיסוף חזרה לספינה. תוך כדי הטיול עשינו גם מעט קניות ועצרנו לנשנושים.
הספקנו עוד לחזור לארוחת צהרים בספינה. את שעות אחר הצהרים בילינו בבריכות ובמגלשות המים, ולאחר מנוחה בחדר יצאנו לארוחת ערב מאוחרת.
יום 4
הספינה עגנה היום ב- Marseille. אחרי ארוחת הבוקר התפצלנו, הצד הנשי של המשפחה ירד לחוף כדי לספוג אווירה ולעשות קצת שופינג בעוד שהשאר בילו את הבוקר בבריכות, במתקן לגלישת גלים ובמגלשות. אחרי ארוחת צהרים ומנוחה בחדרים יצאנו לארוחת ערב מוקדמת, ולאחר מכן צפינו במחזמר Hairspray שהוצג בתיאטרון המפואר של הספינה – ממש כמו ב- Broadway.
הספקנו עוד ללכת באופן ספונטני פעם נוספת למופע 1977 – נהנינו בו מאוד בפעם הקודמת ולכן רצינו לצפות בו שוב.
יום 5
הספינה עגנה היום ביעד הראשון מבין שלושה באיטליה – עיר הנמל La Spezia. אחרי ארוחת בוקר מוקדמת יצאנו לטיול עצמאי שתכננו מראש באחד מהיעדים היפים והידועים ביותר בצפון איטליה – Cinque Terre או “חמשת הכפרים”. זוהי רצועת חוף יפיפייה בה שוכנים חמישה כפרים ממש על שפת הים, בנוף מצוקי עוצר נשימה. הכפרים הם (מדרום לצפון): Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza (שנחשב ליפה ביותר) ו- Monterosso al Mare (הגדול והמתוייר ביותר). המעבר בין הכפרים מתבצע ברגל, ברכבת או בשיט. אפשר לרכוש Cinque Terre Card – כרטיס יומי שמאפשר הליכה בשבילי ההרים בין הכפרים (האזור כולו מוגדר כשמורת טבע) ונסיעה חופשית בקו הרכבת שמקשר בין הערים La Spezia ו- Levanto ועוצר גם בחמשת הכפרים – העלות בעונת הקיץ היא 16 יורו למבוגר ו- 10 יורו לילד.
במקור תכננתי ללכת ברגל בין Riomaggiore ל- Manarola ואז בין Manarola ל- Corniglia, ולבקר בכפרים האחרים באמצעות הרכבת. בפועל היו כמה גורמים שהקשו על ביצוע התוכנית – היה חם מאוד, התברר ששני המסלולים שבהם התכוונתי לצעוד סגורים, ובניגוד לציפיות שלי היו המוני תיירים – ידעתי שזהו אחד מהאתרים הפופולריים ביותר באזור אבל חשבתי שבחודש ספטמבר כמות התיירים תקטן בצורה משמעותית, הנחה שהתגלתה כשגויה….
ירדנו אל החוף עם שאטל בחינם של החברה (בנמלים מסחריים בהם אסור להולכי רגל לצעוד מספקת החברה שטאל מהספינה עד הכניסה לנמל), ולאחר מכן לקחנו מונית שעלתה 15 יורו לתחנת הרכבת המרכזית של La Spezia. כבר כאן גילינו את כמות התיירים הגדולה – נאלצנו להמתין כחצי שעה בתור לרכישת ה- Cinque Terre Card (בדיעבד אפשר להזמין אותו באינטרנט ולחסוך זמן). החלטנו לוותר על ההליכה הרגלית מכיוון שהמסלולים בהם תכננו לצעוד היו סגורים והמסלולים האחרים היו מעט קשים בהתחשב בגיל של בתנו הקטנה ובחום. במקום זאת עלינו על הרכבת ונסענו לכפר האחרון – Monterosso al Mare. שוטטנו בחוף הים המדהים – אחד היפים שראינו, ובין הסמטאות הציוריות והמקסימות של הכפר, והבנו מדוע האזור ידוע ומפורסם כל כך. בדיעבד הצטערנו שלא הבאנו בגדי ים ומגבות – אפשר בהחלט לבלות כמה שעות מהנות בחוף הים הנהדר.
אכלנו ארוחת צהרים מצוינת של פיצה ופסטה באחת מהמסעדות בכפר והמשכנו ברכבת ל- Vernazza. מערכת הרכבות באיטליה מתנהלת ב- “איטלקית” – לוחות הזמנים הינם בגדר המלצה בלבד וחלק מהרכבות פשוט לא הגיעו כלל… בגלל כמות התיירים הגדולה הייתה צפיפות רבה בתחנות הרכבת ובתוך הרכבות עצמן, מה שהקשה על המעבר בין הכפרים.
טיילנו מעט ב- Vernazza והתרשמנו מיופיו, ולאחר מכן החלטנו לחזור לספינה בשל השעה המאוחרת יחסית והעומס הרב.
בסיכומו של דבר “טעמנו” מעט מהאזור, אבל אין ספק שעוד נשוב לכאן לטיול ממצה יותר.
אחרי מנוחה וארוחת ערב צפינו במופע נוסף של החלקה על הקרח בשם iSkate 2.0 – שהיה אפילו יפה ומרשים יותר מהקודם. הספקנו עוד לצפות במופע נוסף בשם Hiro שהתקיים בתיאטרון-בריכה הקטן יותר ששוכן בירכתי הספינה.
יום 6
הספינה עגנה היום ב- Civitavecchia, הנמל שממנו אפשר להגיע לרומא (למרות שמדובר על כשעה וחצי נסיעה לכל כיוון). אשתי החליטה לרדת לשעתיים לעיירה עצמה כדי “לנשום מעט איטליה”, אבל פרט לכך בילינו את היום כולו בספינה – בבריכות, במגלשות, בפעילויות השונות ובמשחקי קלפים – אין כמו טאקי לגיבוש משפחתי…
אחרי ארוחת הצהרים שיחקנו מיני גולף, כדורסל וכדורגל במגרשי הספורט. לאחר ארוחת הערב ביקרנו בהרכב חלקי במסיבת זומבה וצפינו במופע קסמים מצוין בתיאטרון הראשי.
יום 7
הספינה עגנה היום ב- Napoli, בדרומה של איטליה. החלטנו להתפצל – שני הילדים הגדולים נשארו בספינה, בעוד ששנינו והבת הקטנה ירדנו לחוף. הספינה עגנה ממש בפתח הנמל, כך שאפשר היה להגיע לעיר ברגל.
החלטנו באופן ספונטני לטפס לפסגתו של הר הווזוב הידוע, שהחריב את העיר הרומית Pompeii לפני כאלפיים שנה – חוב שנותר לנו מטיול קודם באזור. ביציאה מהנמל מחכים נהגי מוניות רבים שמבקשים לאסוף נוסעים לטיולים באזור. לדוגמא – המחיר של נסיעה במונית להר ווזוב הלוך ושוב כולל המתנה של שעה וחצי באתר היה כ- 100 יורו – סביר בהחלט. אנחנו החלטנו שבא לנו “לחוש” את המקום בצורה יותר אותנטית ולספוג את האווירה, ולכן נסענו בתחבורה ציבורית. כ- 300 מטר מימין לנמל יש תחנת אוטובוסים של SITA ל- Pompeii – האוטובוס יוצא כל 20 דקות ועולה פחות מ- 3 יורו לאדם לכיוון, הנסיעה נמשכת כ- 30-40 דקות (תלוי בעומסי התנועה). ב- Pompeii כבר ביקרנו כמה פעמים בעבר ולכן החלטנו לדלג עליה הפעם – למרות שזו החלטה קשה ואני מוכן לחזור אליה שוב ושוב… לקחנו אוטובוס נוסף מ- Pompeii להר ווזוב – הנסיעה עולה כ- 10 יורו לאדם הלוך ושוב ונמשכת כ- 40 דקות. חשוב לזכור שנמצאים באיטליה – לאור הבלאגן והפרטצ’יות נדמה לעיתים שבעצם נמצאים במזרח התיכון ולא באחת מהמדינות המפותחות של אירופה… כדאי לקחת את דבריהם של המקומיים בערבון מוגבל – שאלנו כמה פעמים מהיכן יוצא האוטובוס לווזוב וקיבלנו תשובות מתחמקות – ה- Tourist Information לדוגמא הוא לא באמת Tourist Information “רשמי” אלא סוכנות תיירות פרטית שתנסה למשוך אתכם לקחת את אוטובוס התיירים שלה שיוצא בשעות מסוימות בלבד ועולה כמובן הרבה יותר. בסופו של דבר מצאנו את האוטובוס הנכון – הוא יוצא ממש בסמוך לכניסה לאתר העתיקות של Pompeii דרך ה- Porta Marina.
האוטובוס מוריד את הנוסעים בסמוך לפסגת ההר וממתין להם כשעה וחצי. כדי להגיע אל הלוע עצמו יש לטפס במסלול מעט תלול כחצי שעה לכל כיוון. הגמול כשמגיעים למעלה מתקבל בדמות נוף מרהיב של הלוע, העיר Napoli וכל קו החוף והעמק הפרוסים לרגליכם. בפעם הקודמת שביקרנו בהר הוא היה שרוי כולו בתוך ענן סמיך של ערפל ולא הצלחנו לראות דבר. גם הפעם היו מעט עננים שהסתירו חלק מהנוף, אבל הלוע היה גלוי לחלוטין וכך גם חלק גדול מהעמק – כך שבסופו של דבר השלמנו את החסר.
חזרנו עם האוטובוס ל- Pompeii, ומשם ל- Napoli. נותרו לנו מספר שעות עד למועד ההפלגה של הספינה, אותן בילינו בטיול רגלי קצר במרכזה של העיר. ל- Napoli יש שם מפוקפק של עיר ענייה ומסוכנת. זוהי הפעם השנייה שאנחנו מבקרים בה – היא אמנם מלוכלכת, מלאה בגרפיטי, עמוסה וצפופה, אך בד בבד גם מרשימה, מרתקת ואותנטית מאוד. Napoli ידועה כמולדת הפיצה, והפיצריות שלה נהדרות – לא משנה באיזו מהן תאכלו. לקחנו מונית לפיצרייה Antica Pizzeria Port’Alba ברחוב Via Port’Alba 18 שנוסדה בשנת 1783 ומתהדרת בתואר “הפיצרייה העתיקה ביותר ב- Napoli” – הפיצות אכן היו אלוהיות.
לאחר הארוחה המשכנו לטייל ברגל ברחובות Via del Tribunali ו- Via San Biagio Dei Liberal המהווים את מרכזה ההיסטורי העתיק של העיר. לקחנו מונית חזרה לנמל ונשארנו עם טעם של עוד גם כאן. המוניות בתוך העיר זולות – כ- 5-10 יורו לנסיעה.
אחרי ארוחת הערב בספינה צפינו במופע Flight – מעין מחזמר קצר שסוקר את תולדות התעופה, שהיה בדיעבד המופע הפחות מרשים לדעתנו מכל המופעים שראינו במהלך השבוע – פרט לקטע הסיום שמשחזר את טיסתם ההיסטורית של האחים רייט באמצעות מודל בגודל אמיתי של מטוסם שריחף בחלל התיאטרון כשהוא קשור בכבלים.
יום 8
הספינה שטה חזרה מאיטליה ל- Barcelona והייתה בלב ים במשך היום כולו. בילינו שוב במתקני הספינה השונים – בריכות, מגלשות, Zipline, החלקה על הקרח, מגרשי הספורט, מיני גולף, וכדו’. מכיוון שכל האורחים היו על הספינה הרגשנו מעט יותר צפיפות, אבל לא בצורה משמעותית – הספינה מספיק גדולה ויש היצע רחב מאוד של פעילויות, כך שכמות הנוסעים אינה באה לידי ביטוי.
בצהרים ערך צוות הספינה מצעד צבעוני וקופצני ברחוב הראשי של הספינה – בדומה למצעדים בפארקי שעשועים.
אחרי ארוחת הערב נפרדנו מצוות המלצרים שליווה אותנו במהלך השבוע, צפינו במופע סטאנדאפ קצר ומצחיק וקינחנו בהופעה נוספת של החלקה על הקרח iSkate 2.0 – ללא צל של ספק המופע הטוב ביותר לדעתנו.
הספינה עוגנת ב- Barcelona בשעות הבוקר המוקדמות וניתן לעזוב אותה בשתי דרכים:
א. יציאה עצמאית עם המטען בין השעות 6:00-8:00.
ב. אריזת המזוודות ערב לפני, סימונן באמצעות תגים מיוחדים ומסירתן. בבוקר קוראים לנוסעים לרדת מהספינה בין השעות 8:00-9:30, בהתאם למספרי התגים. את המטען מקבלים חזרה בנמל, עם הירידה לחוף.
אנחנו העדפנו למסור את המזוודות ערב קודם ולקבל אותן בחוף, ולכן ארזנו ושמנו אותן במסדרון לאיסוף. השארנו מזוודה אחת ללילה האחרון, אותה לקחנו איתנו כשירדנו מהספינה.
יום 9
קמנו בשעה 7:00 (מוקדם יחסית…), ואחרי אריזת המזוודה האחרונה וארוחת בוקר ירדנו לחוף. אספנו את המזוודות הנוספות והיינו מוכנים לתזוזה בשעה 9:30.
חששתי מעט שתהיה בעיה להשיג מונית לאחר הירידה מהספינה בבוקר – בהתחשב בכך שאלפי נוסעים עוזבים ביחד. אפשר להזמין מראש נהג שיאסוף אתכם אחרי הירידה מהספינה, אבל בסיכומו של דבר אני לא חושב שיש בכך צורך – במיוחד אם יש לכם די זמן עד לטיסה ואתם לא לחוצים במיוחד. היה אמנם תור למוניות אבל הוא התקדם מהר יחסית ולאחר כ- 20 דקות עלינו על מונית גדולה ויצאנו לשדה התעופה – הנסיעה עלתה שוב כ- 35 יורו ונמשכה כחצי שעה.
אוכל
אחד מהמרכיבים החשובים והמרכזיים ביותר בקרוז הוא, איך לא, האוכל. מבחינה זו, אין ספק שהספינה סיפקה את הסחורה…
ארוחות בוקר וצהרים אפשר לאכול בכמה מסעדות, בהן חדר האוכל בסיפון 3, שתי מסעדות בסיפון 15 וכמה מסעדות נוספות שפזורות בסיפונים האחרים. כדאי לנסות כמה אלטרנטיבות במהלך הקרוז, אנחנו אהבנו במיוחד את חדר האוכל ואת מסעדת הסולריום – ההגשה היא בסגנון בופה, המבחר גדול והאוכל מצוין.
ארוחות ערב אוכלים בחדר האוכל המרכזי בסיפונים 3, 4 ו- 5. מומלץ להזמין מראש במסגרת “My Time Dining” את השעה בה אתם רוצים להגיע, כדי להימנע מתורים אפשריים בחדר האוכל (בכל זאת, יש אלפי אורחים על הספינה). אפשר להזמין מקום מראש לארוחות הערב לפני הקרוז דרך אתר האינטרנט של Royal Caribbean או לאחר שעולים על הספינה.
ארוחות הערב הן בסגנון מסעדה – בוחרים מתפריט שמשתנה כל ערב ומלצרים מגישים לשולחן. יש היררכיה ברורה בין המלצרים – מלצר שאחראי על השולחן, עוזר מלצר ו- “רב מלצרים” שחולש על אזור שלם בחדר האוכל. אנחנו נהנינו מאוד מארוחות הערב – המגוון רחב והאוכל מצוין, פרט לכמה מנות בינוניות פה ושם. רמת השירות הגבוהה מורגשת מאוד מבחינת ההיענות לבקשות ולהעדפות הסועדים. בתנו הגדולה למשל צמחונית, משעדכנו את המלצרים על כך זכינו מיד לביקור של “רב המלצרים” האחראי שהיה ממוצא הודי. כשסיפרנו לו שאנחנו אוהבים מאוד אוכל הודי אורו עיניו, ומאותו רגע ועד סוף הקרוז זכינו לאכול ארוחות “כפולות” – המנות הרגילות שהזמנו, ובנוסף מנות הודיות מיוחדות שהוא דאג להוציא לנו שהיו פשוט מצוינות. בכל פעם שהגענו לחדר האוכל ביקשנו לשבת באותו אזור כך שנהיה עם אותם מלצרים – במהלך השבוע הם הכירו אותנו ואנחנו אותם והחוויה הייתה אישית ונעימה יותר. בארוחת הערב אפשר להזמין משקאות קלים ואלכוהוליים בתוספת תשלום. טיפ קטן בנוגע ליין – אפשר להזמין בקבוק ואם לא סיימתם לשמור אותו לערבים הבאים.
אין מה לחשוש – אם הארוחות הרגילות לא הספיקו לכם, תמיד יש מה לנשנש. ברחבי הספינה פזורים מסעדות ודוכני מזון נוספים, כגון בית קפה שפתוח 24 שעות, פיצרייה, מסעדה מקסיקנית, דוכן נקניקיות, ועוד – כולם בחינם. לכל מסעדה ודוכן יש שעות פתיחה שונות. בנוסף לכך, ניתן למצוא בספינה מספר מסעדות נוספות בתשלום – מסעדה איטלקית, מסעדה יפנית, מסעדת בשרים, וכדו’. אנחנו לא הרגשנו צורך לבקר בהן, אבל אפשר בהחלט לאכול בהן חלק מארוחות הערב אם דווקא מתחשק לכם (אפשר גם להזמין “חבילה” של כמה ארוחות במחיר מוזל).
תוספות
מלבד מה שכלול במחיר הקרוז, ישנם דברים שמוגדרים כתוספות עליהם יש לשלם בנפרד.
חבילות שתייה: במקומות רבים בספינה פזורות עמדות שתייה בהן ניתן למצוא מים, לימונדה, מיצים ותה קר. מעבר לכך, אפשר לעשות חבילת שתייה אישית לנוסע. ישנם מספר סוגים של חבילות שתייה – הבסיסית כוללת שתייה קלה, מקבלים כוס מיוחדת שאותה אפשר למלא במכונות שתייה שניתן למצוא ברחבי הספינה. יש חבילה מורחבת שכוללת גם שייקים, משקאות קפה, מים מינרלים, וכדו’, ובנוסף לכך חבילת שתייה אלכוהולית. צריך לקחת בחשבון שהמחירים גבוהים למדי, במיוחד של שתי החבילות האחרונות. אנחנו עשינו חבילה אחת מורחבת לבננו והוא ניצל אותה היטב 🙂
חבילת אינטרנט: אפשר לעשות חבילת חיבור לאינטרנט בספינה לפי מספר המכשירים מהם רוצים לגלוש. גם כאן העלויות גבוהות למדיי, בפרט אם רוצים לחבר כמה טלפונים. לדעתי הדבר מיותר – במהלך היום הספינה עוגנת לצד החוף, כך שאם יש לכם חבילת גלישה מהארץ או כרטיס סים מקומי תוכלו להתחבר לאינטרנט דרכם בכל מקרה. במהלך הלילה ובימים שהספינה שטה (בקרוז שלנו היה רק יום אחד כזה) אין אמנם חיבור לאינטרנט, אבל אם להודות על האמת זה לא בהכרח דבר רע… בכל מקרה, צריך לקחת בחשבון שכאשר נמצאים בלב ים אין כמובן קליטה סלולרית.
רוב הפעילויות והאטרקציות בספינה הם בחינם, אבל ישנם כמה דברים בתוספת תשלום – כגון טיפולי ספא, הימורים בקזינו (מן הסתם…), חדר בריחה, וכדו’.
טיולים בחוף
אחת מההתלבטויות העיקריות בקרוז היא האם לטייל ביעדים השונים בהם הספינה עוגנת, ובמידה שכן כיצד לעשות זאת. העצירות הן בדרך כלל למספר שעות בלבד – בימים הארוכים ביותר הספינה עגנה ל- 10-12 שעות, כך שלדעתי אין כאמור אפשרות לערוך טיול “אמיתי” ביעד שאליו הגעתם. אני חושב גם שחבל לפספס יותר מדיי את הספינה ולא לנצל את מה שיש לה להציע. עם זאת, אני בהחלט ממליץ לרדת לחוף, לפחות בחלק מהיעדים ואפילו אם מדובר על התרעננות קלה – זוהי דרך מצוינת לגוון את הקרוז, להכיר בקצרה מקומות חדשים ולבקר שוב במקומות בהם הייתם ואתם כבר מכירים. בסופו של דבר זה עניין של איזון – אנחנו כאמור ירדנו (בהרכבים משתנים) בכל האתרים, ובשלושה מהם אף טיילנו מעט.
טיולים בחוף אפשר לערוך בכמה דרכים:
1. להזמין סיור דרך הספינה. היתרון המרכזי הוא השקט הנפשי – החשש העיקרי כשיורדים לחוף הוא שלא תספיקו לחזור חזרה בזמן (הספינה לא ממתינה למאחרים…). בצורה כזו יש למארגני הטיול אחריות והם ידאגו להחזיר אתכם בזמן. החסרונות העיקריים הם טיול בקבוצה גדולה (למי שמעדיף לטייל באופן עצמאי) ובעיקר המחיר הגבוה יחסית שגובה החברה. סיורים כאלה אפשר להזמין לפני הקרוז דרך אתר האינטרנט של Royal Caribbean או לאחר שעולים על הספינה.
2. הזמנת טיול באופן עצמאי מול חברה או מפעיל מקומי ביעד אליו הגעתם. בדרך כלל המחירים יהיו נמוכים יותר וישנה גמישות רבה יותר בקביעת מסלול הטיול. יש להזמין כמובן את הטיול מראש.
3. לרדת אל החוף ולטייל באופן עצמאי לגמרי.
אנחנו מעדיפים לטייל באופן עצמאי וכך עשינו, אולם אם אתם מעדיפים לטייל עם הדרכה או חוששים “להסתבך” כדאי לבחור באחת מהאפשרויות האחרות.
מועדוני נוער וילדים
יש בספינה מועדון ייעודי לילדים קטנים, בחלוקה לפי גילאים, בו ניתן להשאיר את הילדים תחת השגחה של בייביסיטר. זהו פתרון טוב למי שיש לו ילדים קטנים ורוצה ללכת לטיפולי ספא, הופעות, וכדו’, בכל מקרה אנחנו לא השתמשנו בו עבור בתנו הקטנה.
יש מועדון נוסף לבני נוער בין הגילאים 12-17, בו אפשר למצוא גם משחקי מחשב. כמה חברים עם ילדים בגילאי העשרה שהיו בקרוז לפנינו סיפרו לנו שילדיהם נהנו מאוד מחוויית המפגש עם בני נוער מרחבי העולם (וגם עם ישראלים אחרים שהיו על הספינה…). משום מה דווקא בקרוז שלנו לא היו בני נוער רבים ושני ילדינו הגדולים הרגישו פספוס מסוים מבחינה זו.
דמי שירות לצוות
דמי שירות יורדים באופן אוטומטי מהחשבון של כל אורח. נכון למועד הקרוז שלנו החיוב היה כ- 15$ ליום לנוסע, כך שעבור משפחה מדובר על סכום לא מבוטל שמצטבר לכ- 500$. בנוסף לכך, ניתן לתת דמי שירות נוספים במזומן לעובדים ספציפיים ששירתו אתכם במהלך הקרוז – מלצרים, חדרנים, וכדו’ (אפשר לקבל מעטפות בספינה).
דמי השירות אמורים להיות מחולקים על ידי החברה בין אנשי הצוות השונים. אפשרות אחרת, שלא כולם מודעים אליה, היא לגשת ביום הראשון של הקרוז לשירות הלקוחות בספינה ולבקש לבטל את החיוב האוטומטי. במקום זאת אפשר לשלם את דמי השירות במזומן בצורה ישירה למי שאתם רוצים. אנחנו העדפנו את השיטה הזו – שילמנו בסופו של דבר את אותו סכום אבל ידענו שהוא מגיע באופן אישי למלצרים ולחדרנית שליוו אותנו במהלך השבוע.
הערות וטיפים נוספים
– במידה שאתם לא מתכוונים לטייל ביעד ממנו יוצא הקרוז לפני מועד תחילתו, חשוב מאוד שלא להגיע אליו באותו יום שבו הספינה מפליגה – אלא לפחות יום אחד לפני. אם תתכננו להגיע באותו יום ותחמיצו את הקרוז בשל עיכוב כלשהו – האחריות היא כמובן עליכם ולא על החברה (אלא אם הזמנתם חבילה שכוללת גם טיסה – במקרה כזה האחריות היא של סוכן הנסיעות, אבל בכל מקרה עדיף שלא להסתבך…).
– כשיורדים לחוף, אם בצורה מאורגנת ואם באופן עצמאי, כדאי תמיד לקחת דרכונים וכרטיסי אשראי ו/או כסף מזומן. במקרה שתישארו בחוף מסיבה כלשהי ותחמיצו את החזרה לספינה, תוכלו לפחות לצאת מהמדינה בה אתם נמצאים ולנסות להגיע ליעד הבא של הקרוז (או לחזור הביתה…).
– בשעות הערב בכל יום מחולק “דף מידע” של היום למחרת, המספק את תחזית מזג האוויר, זמני העגינה וההפלגה, אירועים מיוחדים, שעות הפעילות של האטרקציות וההופעות השונות, שעות הפתיחה של המסעדות, וכדו’. כדאי מאוד לעבור על הפרטים השונים ולתכנן בעזרתם את הלו”ז למחרת.
– כדאי כאמור להזמין מראש מקום להופעות בערבים, אם לפני מועד הקרוז ואם בספינה עצמה. ההזמנה לא מבטיחה מקומות ישיבה מסוימים, אבל מאפשרת להיכנס לאולם כ- 30-45 דקות (תלוי במופע) לפני תחילת המופע ולתפוס מקומות. 10 דקות לפני מועד ההתחלה יכולים להיכנס גם אורחים שלא הזמינו מקום מראש, אבל בדרך כלל לא נותרים בשלב זה מקומות ישיבה טובים.
– חלק מהערבים מוגדרים כ- Formal – לבוש פורמלי ומוקפד לארוחת הערב. אף אחד לא יאמר לכם דבר אם תגיעו לחדר האוכל עם מכנסיים קצרים וכפכפים, אבל אורחים ואורחות רבים מתהדרים בחליפות טוקסידו ובשמלות נשף מפוארות – כך שאם אתם רוצים להתגנדר כדאי להביא בגדים בהתאם.
– כשירדנו מהספינה ב- Barcelona נסענו ישירות לשדה התעופה, אבל במידה שהטיסה שלכם מאוחרת ואתם רוצים להסתובב בעיר כמה שעות ראיתי שיש שירות בשם “Bags & Go” שמאפשר להפקיד את המזוודות בנמל ולקבל אותן חזרה בשדה התעופה. לא השתמשנו כאמור בשירות, כך שאינני יכול להעיד עליו ממקור ראשון.
– חלק גדול מהפעילויות בספינה מתרחשות בשעות הערב והלילה – הופעות, מסיבות, וכדו’. אם אתם מטיילים עם ילדים, כדאי לחלק את היום לשניים ולחזור לנוח בחדר בשעות אחר הצהרים כדי שיהיה מספיק כוח לכולם להמשיך ולבלות גם בערב.
– מכיוון שהספינה גדולה והילדים מתרוצצים, אפשר להביא אתכם ערכת ווקי-טוקי – בצורה כזו ניתן לתקשר אחד עם השני במהלך היום כשלא נמצאים ביחד.
אם אתם מתכננים טיול דומה ויש לכם שאלות, אתם מוזמנים לפנות אליי בכתובת האימייל maaqsa@hotmail.com.
כמה פעמים רציתם לצאת לטיול וחיפשתם משהו מיוחד, מעבר למסלולים הסטנדרטיים ולאטרקציות המוכרות ?מתכננים טיול ורוצים להפוך אותו למשהו ייחודי, מעניין ושונה? מחפשים מתנה מיוחדת ליום הולדת, יום נישואין, בר/בת מצווה, או כל אירוע משמח אחר ?לחצו כאן לחוויית טיול ייחודית למטייל העצמאי |
קרוז מהנה !
עמיר.